Faszerowane zimniaczki:)
Dzisiaj podaję przepis na rewelacyjne ziemniaki faszerowane boczkiem, serkiem feta i żółtym serem.
Robiłam je pierwszy raz. Taka moja inwencja twórcza:)
Wyszły znakomite! Zastanawiałam się czy podać do nich jakiś sos, ale stwierdziłam, że mógłby popsuć cały smak. Zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale cóż...
Składniki na ok. 7 ziemniaków:
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy prawie na miękko, studzimy i wydrążamy małą łyżeczką środek. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu, ponieważ boczek się wytopi.Następnie drobno siekamy szczypiorek i ścieramy ser żółty na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski wrzucamy boczek z cebulą, szczypiorek, połowę żółtego sera, a na końcu fetę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy i doprawiamy według smaku. Ziemniaki posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków lub szczyptą soli, po czym delikatnie je nadziewamy. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Robiłam je pierwszy raz. Taka moja inwencja twórcza:)
Wyszły znakomite! Zastanawiałam się czy podać do nich jakiś sos, ale stwierdziłam, że mógłby popsuć cały smak. Zdjęcie nie wyszło najlepiej, ale cóż...
Składniki na ok. 7 ziemniaków:
- 1 opakowanie boczku w plasterkach
- ser żółty
- szczypiorek
- pół kostki sera feta
- pieprz,
- szczypta soli, ale niekoniecznie (feta jest wystarczająco słona)
- przyprawa do ziemniaków pieczonych (opcjonalnie)
- pół cebuli
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy prawie na miękko, studzimy i wydrążamy małą łyżeczką środek. Cebulę i boczek kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu, ponieważ boczek się wytopi.Następnie drobno siekamy szczypiorek i ścieramy ser żółty na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski wrzucamy boczek z cebulą, szczypiorek, połowę żółtego sera, a na końcu fetę. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy i doprawiamy według smaku. Ziemniaki posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków lub szczyptą soli, po czym delikatnie je nadziewamy. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
super pomysł! według mnie to mogłaby być fajna obiadokolacja po powrocie do domu w chłodny dzień:) mniam
OdpowiedzUsuńU mnie było raczej na obiad:)
UsuńSą sycące takie 2 i brzuszek pełen:))
Też dziś robię tylko z innym nadzieniem ;D
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałam:))
Usuńmusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńI jest:)))
UsuńZiemniaki, boczek i ser i ja jestem kupiony :) Zdecydowanie danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:))))
Usuńo tak! to musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNiezawodne danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane ziemniaki.
OdpowiedzUsuńmmmm pychotka! uwielbiam takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńna pewno bym się skusiła :-)
OdpowiedzUsuńTe ziemniaczki na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńrewelacja , robiłam po raz pierwszy i mój mąż powiedział, że baba kłótliwa, ale nie da się nie kochać:)poza tym dodałam sos czosnkowy 2 łyżki kesemki 12 i 2 łyżki jogurtu naturalnego i 2 ząbki czosnku:)przepyszne:)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo, że smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam ziemniaczki w każdym wydaniu:)
OdpowiedzUsuń