Tiramisu Oryginalny Włoski deser
Tiramisu czyli typowo włoski deser, który składa się głównie z warstwy biszkoptów nasączonej kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypujemy dużą ilością startej czekolady. Niektóre wersje zawierają likier amaretto lub Włoskie wino Marsala. W Rzymie spotkałam się z wersjami z owocami czy nawet typowo truskawkowym tiramisu, ale do mnie najbardziej jednak przemawia wersja z amaretto.
Tak naprawdę istnieje kilka wersji tego deseru. Każdy rejon Włoch ma swoją wersję. Deser został wymyślony w latach 60 XX wieku.
Będąc niedawno we Włoszech dokładniej w Rzymie nie mogłam nie spróbować tiramisu. Kupiliśmy go w sieciówce w POMPI, był cudowny. Deliaktny, kremowy. Jeszcze wcześniej jedliśmy typowe tiramisu w kameralnej knajpce, gdzie prowadziła ją typowa starsza Włoszka i tam ten deser był równie bardzo smaczny co w tej kawiarni. Także, gdzie się do Włoch nie udasz i tak będzie smacznie. Ponieważ składniki są wysokiej jakości we Włoszech.
Wracając do Polski mój mąż sfazował się na punkcie tego deseru i my razem z nim. Bardzo często go robimy i dzieciaki za nim wprost przepadają. Dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem na ten deser. Jest on bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a jak smakuje? GENIALNIE!
Składniki
2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 małe opakowanie serka mascarpone ( kupiłam w biedronce i jest dobry )
6 łyżek likieru amaretto
240 ml mocnej kawy
200 g biszkoptów ( najlepsze te podłużne )
Kakao do posypania
Przygotowanie
Ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier ( 2 łyżki ). Masa musi być puszysta. W innej misce ucieramy żółtka i dodajemy kolejne 2 łyżki cukru. Ucieramy ok 5 minut na wysokich obrotach. Następnie do żółtek dodajemy serek mascarpone i likier. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy jeszcze białka. Krem foliujemy, aby nie przeszedł zapachami z lodówki i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki, aby stężał.
Aby wykonać dalszą część deseru przygotuj sobie naczynie lub jakiejś pucharki czy szklanki. Moczymy biszkopty w kawie i układany w naczyniu na dnie, następnie na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a potem jeszcze warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, następnie kremu i posypujemy kakao. Ofoliowane desery wstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Deser najlepiej smakuje schłodzony po ok 4-5 godzin.
Jestem bardzo ciekawa czy znacie i lubicie ten wspaniały deser? Na wasze opinie i komentarze czekam jak zwykle z wielką niecierpliwością.
Smacznego!
Bardzo lubię kuchnię włoską ☺
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńUwielbiam Tiramisu i kuchnię włoską :-)
OdpowiedzUsuńKuchnia włoska jest jedną z lepszych moim zdaniem :)
UsuńWygląda pysznie :) chętnie spróbowałabym takiego tradycyjnego tiramisu.
OdpowiedzUsuńTakie jest najlepsze :)
UsuńKocham ten deser! <3
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi takiej ochoty, że gdybym miała wszystkie składniki to już bym zabierała się za przygotowywanie :D
Ale poczekam, jak mąż wróci z delegacji, to na pewno zrobię, bo oboje uwielbiamy <3
No widzisz musisz koniecznie zrobić :)
UsuńKocham tiramiasu, więc na pewno wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńCzy likier amaretto można zastąpić innym składnikiem? ; )
OdpowiedzUsuńHmm nigdy nad tym nie myślałam, ale tej jest chyba najlepszy. Spróbowałabym np. z kawowym lub orzechowym. Ciekawe co by wyszło. Jeśli nie masz tego amaretto to możesz go śmiało pominąć :)
Usuńwygląda znakomicie, ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńNawet samo zdjęcie zachwyca i aż chce się zjeść.
Można nawet oprawić je w ramki na zdjęcia i zawiesić np. w kuchni.
Wiele pięknych modeli znajdziecie na stronce: https://www.ramka.pl
Uwielbiam,wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńUwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńAaaaa to nie jest ciasto tylko deser kochana :)
Usuń