Racuszki z brzoskwinią obsypane cukrem pudrem


Składniki
2 jajka
2 łyżki cukru
Szczypta soli
1 puszka brzoskwiń z zalewy
0,5 kg mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
1 opakowanie suchych drożdży
Cukier puder do posypania

Przygotowanie
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól. Mieszamy i dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dodajemy pokrojone brzoskwinie w 0,5 cm kostkę. Ponownie mieszamy ciasto. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Racuszki są bardzo proste w wykonaniu i co najważniejsze bardzo smaczne. Idealna przekąska dla małych dzieci :)


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ale pyszności, muszę wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa :) Tyle, że u mnie były zawsze z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Moja babcia robiła racuchy ale z jabłkami. Az milo powspominać :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka