Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 6 kwietnia 2016

Racuszki z jabłkami - mega puszyste


Składniki
1 jajko
2 łyżki cukru
Szczypta soli
2 duże jabłka
0,5 kg mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
1 opakowanie suchych drożdży

Przygotowanie
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól. Mieszamy i dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dodajemy pokrojone jabłka w 0,5 cm kostkę. Ponownie mieszamy ciasto. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Racuszki są bardzo proste w wykonaniu i co najważniejsze bardzo smaczne. Idealna przekąska dla małych dzieci :)

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam ;) Ostatnio zrobiłam z serka wiejskiego;p

    OdpowiedzUsuń
  2. O nieeee! O tej porze oglądać takie pyszności :P nie ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie racuszki, Babcia mi robiła, jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam racuchy, moja mama robi podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogą być zwykle drożdże?Proszę o odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe :-) porywam kilka na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż pojawia mi się przed oczami babcia :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne śniadanie. Uwielbiamy takie placuszki

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)