Kakaowe ciasto z jabłkami



Składniki
4 jajka
2 średnie jabłka
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka kakao
1 pełna szklanka cukru
200 g miękkiego masła
1,5 szklanki maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Masło i cukier miksujemy na gładką masę. Kolejno dodajemy po jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Całość dokładnie miksujemy na puszystą i gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i układamy pokrojone jabłka np. w kostkę ok 1 cm lub w grubsze plasterki. Pieczemy ok 55 minut w 180 St C. Pieczemy do suchego patyczka. Gdy przestygnie ciacho posypujemy cukrem pudrem.


8 komentarzy:

  1. Robię podobne ciasto tylko dodaję cynamon i robię polewę czekoladową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama piecze takie ciasto, tyle tylko, że nie dodaje kakao :) Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. jesienią królują u mnie jabłka w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na cudownie puszyste, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas mąż robi podobne i nazywa się to salceson :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka