Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

niedziela, 3 sierpnia 2014

Indyk w sosie chrzanowym


Dzisiaj kochani coś na szybkiego czyli indyk w sosie śmietanowo chrzanowym. Danie dość kaloryczne, ale za to smaczne. 

Składniki
5 plastrów z indyka
150 ml śmietany kremówki 30%
100 ml śmietany 18%
2 duże łyżki chrzanu
Sól i pieprz do smaku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Pół płaskiej łyżeczki suszonego czosnku
Margaryna do smażenia
1 czubata łyżka masła

Przygotowanie
Mięso myjemy, rozbijamy cienko na ok 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej margarynie po obu stronach. Przekładamy na talerz. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, czosnek i na końcu obydwie śmietany. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Do tak przygotowanego sosu, przekładamy usmażonego indyka i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Chrzan możemy sobie stopniować. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki to dajemy więcej smaku.


11 komentarzy:

  1. Lubię i mięso z indyka i sos chrzanowy! Całość musi być super!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mięsko w takim sosie jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny pomysł :)
    Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada super!

    http://villemo20.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie śmietana odpada, ale sam Indyk jak najbardziej smaczny, muszę sobie takiego przyrządzić tylko sos zmodyfikuje

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, już wiem co zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiem czy posmakowałby mi soso chrzanowy, ale może warto spróbować

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)