Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

sobota, 4 stycznia 2014

Paszteciki z mięsem


Farsz
Jajko
200 g karkówki
1 cebula
Sól, pieprz do smaku
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie
Mięso zalewamy wodą, dodajemy ziele i listki. Gotujemy do miękkości, ok 1 godzinki. Następnie kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy. Wystudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz do smaku. Podczas wyrabiania mięsa możemy dolać pół szklanki wywaru, bądź zwykłą przegotowaną i ostudzoną wodę. Wtedy nasz farsz nie będzie suchy, lecz soczysty.

Ciasto na paszteciki
4 szklanki mąki
100 g masła
1/4 litra śmietany
3 dag drożdży (dałam suszone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo 
1 jajko do posmarowania wierz
chu pasztecików.

Przygotowanie
Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na godzinę.




Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko je rozwałkowujemy na grubość 1 cm, następnie układamy farsz według uznania i zawijamy. Kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 st C.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Świetny blog, design i posty! ; 3

    Zapraszam do siebie : )
    www.caramellovee.blogspot.com <--- Obserwacja = Obserwacja. Zacznij jak coś ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję przepis do zakładek! Uwielbiam paszteciki :) Muszę kiedyś takie zrobić mojemu TŻ ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wole z pieczarkami, ale i tak pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paszteciki! Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie drożdżowe paszteciki, do nich kubek ciepłego barszczu i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, chciałabym serdecznie zaprosić na konkurs, który trwa na moim blogu. Jest bajecznie prosty a do wygrania kosz pełen produktów spożywczych. Pozdrawiam , zapraszam do zabawy i miłego dnia życzę:)
    Więcej informacji :
    http://potravel.pl/2014/01/03/konkurs-3/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię paszteciki, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż mi w brzuszku zaburczało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Paszteciki! Mniam! Ale jak dla mnie najlepsze z pieczarkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. mmmm pyszne paszteciki! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmmm wyglada przepysznie i pewnie tak samo smakuje ;)
    uwielbiam takie paszteciki ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam paszteciki ale sama nigdy ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta kuchareczka obok tytułu Twojego bloga jest urocza! Super obrazek! Paszteciki z mięsem jem bardzo rzadko, częściej to z grzybkami czy z pieczarką, ale wybrzydzać nie będę i porwę sztuk parę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja! uwielbiam takie paszteciki. Ja zywkle robię krokiety z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. super,dzisiaj kolacja była godna królów ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Jakiej śmietany należy dodać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  17. 12% lub 18%.
    Zależy jaką masz w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  18. W koncu jakis przepisk ktory mozna powtorzyc:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy moze byc smietana 30% ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Musiało smakować obłędnie 😍 💚
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)