Paszteciki z mięsem
200 g karkówki
1 cebula
Sól, pieprz do smaku
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie
Mięso zalewamy wodą, dodajemy ziele i listki. Gotujemy do miękkości, ok 1
godzinki. Następnie kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy.
Wystudzone mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do
mielenia. Do zmielonego mięsa dodajemy przesmażoną cebulę, jajko, sól i
pieprz do smaku. Podczas wyrabiania mięsa możemy dolać pół szklanki
wywaru, bądź zwykłą przegotowaną i ostudzoną wodę. Wtedy nasz farsz nie
będzie suchy, lecz soczysty.
Ciasto na paszteciki
4 szklanki mąki
100 g masła
1/4 litra śmietany
3 dag drożdży (dałam suszone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania wierz
chu pasztecików.
Przygotowanie
Ciasto zagniatamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko je rozwałkowujemy na grubość 1 cm, następnie układamy farsz według uznania i zawijamy. Kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 st C.
Smacznego!
Świetny blog, design i posty! ; 3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie : )
www.caramellovee.blogspot.com <--- Obserwacja = Obserwacja. Zacznij jak coś ;d
Dodaję przepis do zakładek! Uwielbiam paszteciki :) Muszę kiedyś takie zrobić mojemu TŻ ;)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńWole z pieczarkami, ale i tak pyszności!
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paszteciki! Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie drożdżowe paszteciki, do nich kubek ciepłego barszczu i jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńmałe pyszności:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię paszteciki, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńaż mi w brzuszku zaburczało :)
OdpowiedzUsuńPaszteciki! Mniam! Ale jak dla mnie najlepsze z pieczarkami :-)
OdpowiedzUsuńmmmm pyszne paszteciki! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm wyglada przepysznie i pewnie tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie paszteciki ;)
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
uwielbiam paszteciki ale sama nigdy ich nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTa kuchareczka obok tytułu Twojego bloga jest urocza! Super obrazek! Paszteciki z mięsem jem bardzo rzadko, częściej to z grzybkami czy z pieczarką, ale wybrzydzać nie będę i porwę sztuk parę:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! uwielbiam takie paszteciki. Ja zywkle robię krokiety z mięsem:)
OdpowiedzUsuńsuper,dzisiaj kolacja była godna królów ;)
OdpowiedzUsuńWitam. Jakiej śmietany należy dodać do ciasta?
OdpowiedzUsuń12% lub 18%.
OdpowiedzUsuńZależy jaką masz w lodówce :)
W koncu jakis przepisk ktory mozna powtorzyc:)
OdpowiedzUsuńCzy moze byc smietana 30% ?
OdpowiedzUsuńMusiało smakować obłędnie 😍 💚
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤