Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

piątek, 15 lutego 2013

Pieczona szynka wieprzowa


Składniki: 
1 kg szynki wieprzowej
Sól, pieprz do smaku
Papryka słodka ok pół łyżeczki
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
Łyżka oliwy
Łyżka majeranku
Pół łyżeczki tymianku

Przygotowanie:
Mięso myjemy, dodajemy wszystkie składniki wraz z przeciśniętym czosnkiem i wklepujemy w szynkę. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia przekładamy do naczynia żaroodpornego i  pieczemy w 190 st C, ok 2 godzin. Taką szyneczkę można podać na obiad w jakimś fajnym sosie lub ewentualnie na kanapkę. Do tego dania użyłam sosu sojowego kikkoman w ramach testów. Jest to oryginalny sos naturalnie warzony może być stosowany jako przyprawa w kuchni lub na stole. Wykonany jest w tradycyjnym procesie warzenia z naturalnych składników. Bez dodatku sztucznych barwników i aromatów. Jeżeli, ktoś miałby ochotę na zakup tego fajnego sosu to zapraszam do Kuchni Świata.


23 komentarze:

  1. pycha!:) uwielbiam takie mięsko na kanapki albo podane z sosem jako obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja... pewnie za parę lat może dojde do takiego poziomu jak Ty ;D
    ja dopiero zaczynam przygode w kuchni :)
    obserwuje i zapraszam do mnie!
    http://eatmebypaula.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio pieklam pierwszy raz szyneczke i wyszla palce lizac :) zapraszam do siebie,moze bedziesz miec ochote wziazc udzial w konkursie,kosmetyki MUA mam do rozdania,bedzie mi milo pozdrawiam i zapraszam
    x
    x
    x

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest to pierwszy mój blog kulinarny, który mi się spodobał *.*
    Myślę, że się odwdzięczysz :D
    http://roksankas.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. w życiu nie piekłam szynki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda że nie widać środka,musi być pyszna taka szyneczka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa wędlina jest najlepsza! Ja, zamiast szynki piekę karkówkę :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karkówka też jest pyszna, to zależy co kupię to i upiekę :)

      Usuń
  8. mmm uwielbiam takie domowe szyneczki, my tez robimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm... Wygląda pszepysznie :D Mniam

    Obserwuję
    cytruskowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. jeden z lepszych sosów sojowych

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka porcja mięsa przemawia do mojej wyobraźni, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak swoja własna szynka, przynajmniej wiemy co jemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten sos i śmiem twierdzic ,że szyneczka napewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie szynki są najlepsze! Będę tu częściej zaglądać jak nie będę miała pomysłu na obiadki ;)
    Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga.
    Pozdrawiam Maya :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety, polecane przez Ciebie sosy sojowe zawierają pszenicę. Dla "bezglutenowców" polecam Sos sojowy TAMARI Kikkoman - bezglutenowy

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy naczynie żaroodporne powinno być przykryte?

    OdpowiedzUsuń
  17. Są trzy sposoby:
    1) Przykryć naczynie żaroodporne pokrywką dołączoną do zestawu.
    2) Włożyć szynkę do woreczka do pieczenie lub jak zwą do rękawa.
    3) Jak nie masz przykrywki do naczynia to zafoliuj folią aluminiową naczynie żaroodporne. Wtedy szynka będzie bardzo soczysta i miękka. Jeśli nie to będzie sucha i twarda.

    Pozdrawia Mała kuchareczka

    OdpowiedzUsuń
  18. dziękuję! zabieram się za pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest 2016 rok, a ja korzystam wciąż z tego przepisu. Szyneczka wychodzi za każdym razem że palce lizać :). Rodzinka też ją uwielbia.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)