Jak zrobić Crème brûlée? Przepis podstawowy


Od jakiegoś czasu chodził za mną francuski deser Crème brûlée. W końcu postanowiłam się zebrać i go przyrządzić w domowym zaciszu. Nie wiem czy wszyscy wiedzą co to jest za deser, ale już szybko tłumaczę. Crème brûlée inaczej (przypalona śmietanka), to inaczej zapiekany deser przygotowany ze śmietanki 30%, żółtek, cukru, prawdziwej wanilii i z dodatkiem brązowego cukru. 

Deser zazwyczaj podajemy schłodzony w ceramicznych kokilkach (ramekinach).


Składniki
300 ml śmietanki 30% lub 36%
100 ml mleka
4 płaskie łyżki cukru
1 laska wanilii
4 duże żółtka

Przygotowanie
Mleko, śmietankę, cukier, żółtka oraz ziarenka wanilii wlewamy do miski. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, aby wszystko się połączyło. 

Masę przelewamy do kokilek. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą do połowy kokilek.  Wsuwamy do nagrzanego piekarnika w 100 st C i pieczemy ok. 45 minut.

Upieczony deser jest gotowy, kiedy poruszony po prostu nie trzęsie się jak galaretka. 

Wystudzone i zafoliowane desery wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie bierzemy papierowy ręcznik i delikatnie odsączamy nadmiar płynu z wierzchu deseru. DELIKATNIE!

Następnie posypujemy na wierzchu brązowym cukrem (ok. pół łyżeczki) i jeśli macie palnik gazowy karmelizujemy cukier na wierzchu, aż się rozleje na deserach. Jeśli nie macie wystarczy włączyć w piekarniku opcję grill i czekamy, aż się skarmelizuje cukier na deserach. Tylko musicie tego pilnować, aby wierzch się nie spalił. 

Deser gotowy! Jest to wersja bez gotowania i ubijania. Najprostsza jaka może być. Następnym razem przygotuję creme brulee z gotowaną śmietaną i napowietrzonymi żółtkami.

Ciekawa jestem czy znacie lub może kiedyś jedliście ten francuski deser?

Zestaw do zrobienia Crème brûlée można zamówić w FABRYCE FORM za ok 119 zł.
W skład zestawu wchodzą 4 sztuki kokilek wraz z palnikiem.

W Fabryce Form znajdziecie również inne ciekawe akcesoria do pieczenia i dekoracji ciast.





Smacznego!

5 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka