Zupa brokułowo grysikowa z ziemniakami
Zupy, zupki, zupeczki. Kto ich nie lubi, nie wie co traci. W taki ponury i zimny dzień zaupa jest wręcz wskazana. Jest ona lekko rozgrzewająca, a zarazem bardzo delikatna. Idealna dla małych dzieci i w miarę pożywna. Taką zupę jak zwykle wymyśliłam na poczekaniu, ale moim skromnym zdaniem wyszła przepyszna. Skusicie się?
Składniki na 4 litry zupy
Włoszczyzna w paseczkach
5 średnich ziemniaków
1 świeży brokuł
2 łyżki kaszy manny
1 czubata łyżeczka koperku
Sól i pieprz do smaku
Surowa porcja żeberek
Jak kto lubi można dodać odrobinę vegety
Jak ją zrobić?
Umyte mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy ok 5 minut, aż na wierz wypłyną szumowiny. Wyjmujemy mięso i przekładamy do garnka, gdzie ma być gotowana zupa. Dodajemy włoszczyznę i zalewamy wodą. Całość gotujemy ok 40 minut, aż żeberko będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy kaszę manną i ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy rozdrobniony brokuł i dalej gotujemy ok 5 minut. Dodajemy koper. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie możemy dodać odrobinę vegety. Jak kto lubi. Na koniec możecie zupę zabielić śmietaną. Ja tego nie zrobiłam ponieważ myślę, że zupa wyszła tak smaczna, że aż szkoda....
Lubicie zupy? Jeśli tak, to jaką?
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie robiłam zupy z kaszą manną. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam - fajnie zagęszcza zupki :)
Usuńuwielbiamy brokułową, ale z kaszą jej nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńrzadko jem zupy, bo średnio lubię właśnie :P
OdpowiedzUsuńpierwszy raz widzę zupę grysikową :D WOW! :D
OdpowiedzUsuńNo to chyba warto było do mnie zajrzeć?
Usuń:)))
Po prostu mniam!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńGreat post dear!You have amazing blog.
OdpowiedzUsuńDo you want we to follow each other? Let me know <3
Visit me,Coccinella
Nie zabielam zup. Tracą wówczas na smaku i apetyczności :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńA ja zależy którą...
UsuńNa przykład ogórkowa obowiązkowo :)
ZUPA wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pyszna zupa. Kusi i kolorem składnikami. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy, ale gotuję je bez mięsa.
OdpowiedzUsuń