Kurczak faszerowany pieczarkami i owinięty boczkiem
Składniki
500 g pieczarek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz opcjonalnie
Sól, pieprz opcjonalnie
10 udek z kurczaka bez kości
Pół łyżeczki papryki słodkiej
Pół łyżeczki suszonego czosnku
2 opakowania boczku w plasterkach
2 łyżki oliwy grzybowej La Chinata
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski i dodajemy przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, paprykę słodką, czosnek, sól i pieprz według uznania oraz na koniec oliwę smakową, która nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Mięso chowamy do lodówki na ok godzinę, aby się zamarynowało. Następnie umyte pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie grzybowej. Na koniec doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowanym farszem nadziewamy mięso, następnie bierzemy dwa plasterki boczku i owijamy mięso. Układamy zawijaski w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 1-1,5 godziny w 180 St C.
Tak przygotowane mięso podajemy z dowolnymi dodatkami.
Poniżej oliwa jaką użyłam do marynaty. Jest naprawdę aromatyczna, a na dnie butelki widnieją grzybki. Coś fajnego i innego niż zwykła oliwa z oliwek...
Smacznego!
pycha kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :) kurczaka lubię w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie przepadam za boczkiem :/
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm pysznie wygląda ten kurczak ! <3 Narobiłaś nam smaka ;D Musimy same sobie takiego zrobić :)) Świetny przepis i wpis ;3 Pozdrawiamy i ślemy buziole :*
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie smacznie!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, a nie sam przepis nie wygląda zbyt skomplikowanie. Warto spróbować u siebie.
OdpowiedzUsuńJest to proste danie i bardzo smaczne i polecam :)
UsuńBardzo fajna propozycja. Ta oliwa mnie zaciekawiła. Nie miałam jeszcze z taką styczności :)
OdpowiedzUsuńPysznie <3
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne danie, musze spróbować:)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńmniam <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Taki rumiany <3
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś do Ciebie wpaść na obiad ;D
OdpowiedzUsuńAle smakowite danie! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOjj tak ! Przepis zapisuje i na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami coś co uwielbiam :*
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńmniam! Jadłam doć podobnego! Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńchyba czas na obiad! :)
OdpowiedzUsuńsuper przekaska :)
OdpowiedzUsuń"...nadziewamy mięso"? Skórki nie ma ,a ani słowa o wyjęciu kości z ćwiartki.Jakąś kieszonkę trzeba zrobić na te pieczarki?
OdpowiedzUsuńTak - nadziewamy mieso. Nie ma skórki ani kości ponieważ jest to gotowe i wydrylowane mieso bez kosci i skory. Dostępne jest w biedronce.
Usuń