Racuszki z jabłkami - mega puszyste
Składniki
1 jajko
2 łyżki cukru
Szczypta soli
2 duże jabłka
0,5 kg mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
1 opakowanie suchych drożdży
Przygotowanie
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól. Mieszamy i dodajemy jajko i mleko. Całość dokładnie mieszamy mikserem. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość dodajemy pokrojone jabłka w 0,5 cm kostkę. Ponownie mieszamy ciasto. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem. Racuszki są bardzo proste w wykonaniu i co najważniejsze bardzo smaczne. Idealna przekąska dla małych dzieci :)
Smacznego!
Dawno nie jadłam ;) Ostatnio zrobiłam z serka wiejskiego;p
OdpowiedzUsuńO nieeee! O tej porze oglądać takie pyszności :P nie ładnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuszki, Babcia mi robiła, jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuchy, moja mama robi podobne :)
OdpowiedzUsuńObłędne <3 <3
OdpowiedzUsuńCzy mogą być zwykle drożdże?Proszę o odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :)
Usuńale pychotki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) porywam kilka na kolację :-)
OdpowiedzUsuńaż pojawia mi się przed oczami babcia :) pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanie. Uwielbiamy takie placuszki
OdpowiedzUsuń