Pieczone udka kurczaka z syropem z agawy
Składniki
5 udek z kurczaka
1 łyżka syropu meksykańskiego z agawy
Opcjonalnie sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, tymianek, majeranek
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Obsypujemy przyprawami, dodajemy syrop i nacieramy. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok 1- 1,5 godziny w 190 St C.
Syrop z agawy jest naturalny i ekologiczny w 100%. Roślina ta jest podobna z wyglądu do aloesu. Jej sok jest słodszy niż cukier, ale ma niższy indeks glikemiczny. Jest to korzystniejsze dla zdrowia. Taki syrop dostaniecie w wielu marketach. Używany do polewania naleśników, wafli, lodów i owoców, także jako dodatek do herbaty, kawy, mleka, do pieczenia wieprzowiny, drobiu oraz ryb. Jego cena to ok 20 zł.
Smacznego!
Mniam , wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńSyropu z agawy jeszcze nigdy nie kupowałam. Ciekawe, jak smakuje takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńCudowna propozycja <3
OdpowiedzUsuńLubię syrop z agawy. Pasuje do wielu dań. Fajnie zrobiłaś te udka :-)
OdpowiedzUsuńCudo, bardzo lubię mięso z odrobiną słodyczy.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńKocham kurczaka, ale bałabym się spróbować go na słodko. ;]
OdpowiedzUsuńostatnio zastanawiałam się nad syropem z agawy, ale ostatecznie zdecydowałam się na stevię.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! bardzo fajne połączenie! chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńojeny ale zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńO, mamo :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMuszę dorwać ten syrop z agawy bo jeszcze go nie miałam w kuchni.
OdpowiedzUsuńKocham kurczaki:P
OdpowiedzUsuńwow to musi być niezłe połączenie syrop z agawy i kurczak :D
OdpowiedzUsuń