Jabłka z cynamonem pod owsianą pierzynką

Składniki na owocowy spód
4 duże jabłka
1 łyżka mąki
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki syropu klonowego

Składniki na owsianą pierzynkę
4 duże łyżki masła (potem je topimy)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka płatków owsianych
Pół szklanki mąki
Szczypta soli


Przygotowanie
Jabłka kroimy w kostkę o grubości 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy cynamon, syrop i mąkę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Do oddzielnej miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy roztopione masło, cukier, mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na jabłka. Pieczemy w 190 St ok 40-45 minut.


Do tego przepisu użyłam syropu klonowego rumówka. Jest to syrop klonowy w historycznej butelce. Przypomina ona oryginalne butelki po rumie, w których to pierwsi osadnicy przechowywali swój syrop klonowy. Natomiast do owsianki wsypałam ciemny cukier trzcinowy muscovado, który nadaje wypiekom lekko czekoladowy smak.

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Świetne danie, musi smakować wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię Twoje przepisy, ale na jabłka z cynamonem się nie skuszę :P Nie dla mnie takie połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie każdemu musi smakować. Każdy ma inne gusta smakowe. Ogólnie ja też nie przepadam za cynamonem, ale mój mąż i dzieci tak, podobno bardzo dobre wyszło :)

      Usuń
  4. Mmm, podwieczorek idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka