Jabłka z cynamonem pod owsianą pierzynką
Składniki na owocowy spód
4 duże jabłka
1 łyżka mąki
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki syropu klonowego
Składniki na owsianą pierzynkę
Przygotowanie
Smacznego!
4 duże jabłka
1 łyżka mąki
Pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki syropu klonowego
Składniki na owsianą pierzynkę
4 duże łyżki masła (potem je topimy)
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka płatków owsianych
Pół szklanki mąki
Szczypta soli
Przygotowanie
Jabłka kroimy w kostkę o grubości 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy cynamon, syrop i mąkę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do oddzielnej miski wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy roztopione masło, cukier, mąkę i sól. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na jabłka. Pieczemy w 190 St ok 40-45 minut.
Do tego przepisu użyłam syropu klonowego rumówka. Jest to syrop klonowy w historycznej butelce. Przypomina ona oryginalne butelki po rumie, w których to pierwsi osadnicy przechowywali swój syrop klonowy. Natomiast do owsianki wsypałam ciemny cukier trzcinowy muscovado, który nadaje wypiekom lekko czekoladowy smak.
Smacznego!
śniadanie idealne!
OdpowiedzUsuńmniam, wygląda przepysznie!! :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
positivelittlethink.blogspot.com [klik]
oddech-piora.blogspot.com [klik]
Świetne danie, musi smakować wyjątkowo
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu :-)
OdpowiedzUsuńLubię Twoje przepisy, ale na jabłka z cynamonem się nie skuszę :P Nie dla mnie takie połączenie :D
OdpowiedzUsuńW sumie nie każdemu musi smakować. Każdy ma inne gusta smakowe. Ogólnie ja też nie przepadam za cynamonem, ale mój mąż i dzieci tak, podobno bardzo dobre wyszło :)
UsuńAle pychota :)
OdpowiedzUsuńcoś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMmm, podwieczorek idealny :)
OdpowiedzUsuń