Coś na ząb czyli szynka faszerowana serkiem
Składniki
1 łyżka chrzanu
2 szklanki wody
1 obrana marchewka
50g serka naturalnego
50g serka z czosnkiem
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
1 łyżka szczypiorku posiekanego
1 opakowanie szynki konserwowej
Bulion warzywny, rosół lub 3/4 kostki rosołowej
Przygotowanie
Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości. Wystudzoną kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobniutko kroimy. Będzie nam służył jako dekoracja. Oba serki przekładamy do miski. Dodajemy chrzan i całość dokładnie mieszamy. Szynkę smarujemy z każdej strony i zawijamy w rulonik. Układamy na półmisku. Wlewamy dwie szklanki wody do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy chwilkę. Całość odcedzamy i dodajemy żelatynę (energicznie mieszamy, aby się rozpuściła). Jeśli posiadacie rosół to wystarczy go podgrzać i dodać żelatynę. Następnie pokrojoną marchewkę układamy na szynce i zalewamy bulionem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Pozdrawiam :)
świetne na wszelkie rodzinne imprezy :)
OdpowiedzUsuńCoś innego, co bardzo fajnie się prezentuje na stole :)
OdpowiedzUsuńTakie przekąski to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :-) fajna propozycja na imprezy :-)
OdpowiedzUsuńchodz ze mna w podroz zwana zyciem
OdpowiedzUsuńchodz ze mna przez nieskonczone szalenstwo
timelessinmadness.blogspot.com
Świetna przekąska! :-)
OdpowiedzUsuńoj..jak ja dawno nic nie robiłam w galarecie :-( aż mi się zachciało czegoś takiego!
OdpowiedzUsuń