Schab w sosie śliwkowym


Składniki do mięsa
1 kg schabu bez kości
Sól, pieprz
Majeranek

Na sos śliwkowy
Sól i pieprz do smaku
Pół słoika powideł śliwkowych
1 duża łyżka octu balsamicznego
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
1,5 szklanki wody przegotowanej

Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy do rękawa (do pieczenia). Zawiązujemy i robimy małą dziurkę. Pieczemy ok 1,5-2 godziny w 180 st C. Wystudzony schab kroimy na plasterki na ok 0,5 cm. Powidła przekładamy do rondelka, dodajemy ocet balsamiczny, czosnek, sól i pieprz do smaku. Na koniec dolewamy wodę i chwilkę gotujemy. Schab zalewamy sosem i podajemy najlepiej z ziemniakami i dowolną surówką.


Smacznego!


19 komentarzy:

  1. sos śliwkowy bardzo lubię do mięsa, ale robię go trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za schabem, ale super pomysł na świąteczne danie ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda przepysznie! Sos śliwkowy świetnie komponuje się z mięsem, więc myślę że mogłabym się skusić na takie danie ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię mięsa z nutą owocową:) Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno tak przyrządzone mięsko zjadłabym z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny Twój przepis zapisałam w przepiśniku. Mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem mięsożercą, więc z przyjemnością pochłonęłabym taki schabik! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale u Ciebie pieknie i smacznie! Przedświąteczny buziak Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Zgadzam sie z przedmowca.
    Zainspirowal mnie on do ciekawego wpisu, ktory zobaczycie
    niebawem na https://www.youtube.com/watch?v=vr6FiZ2_71M.

    OdpowiedzUsuń
  10. To danie dla mnie, bo bardzo lubię sos śliwkowy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm, uwielbiam schab. Muszę wypróbować ten sos śliwkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Same pyszności u Ciebie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubimy połączenie mięs i owoców. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku narobiłaś mi ochoty..
    Nie lubie gotować, ale czytając twojego bloga mam ochotę zacząć. :)


    Zapraszam do siebie.
    http://krainaksiazek0.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Schab w takim sosie - to prawdziwa rozkosz:) lubimy takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  16. sos sliwkowy musi być przepyszny :)!

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka