Szynka w sosie pieczeniowym
Składniki
1 kg szynki wieprzowej
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Mąka do zagęszczenia sosu
1 łyżka ketchupu
Rękaw do pieczenia
1 szklanka wody
Przygotowanie
Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką słodką, czosnkiem i łyżką ketchupu. Wstawiamy do lodówki na ok godzinę, aby mięso się zamarynowało. Następnie wkładamy ją do rękawa, zawiązujemy i robimy malutką dziurkę. Wstawiamy do pieczenia na ok 1,5 do 2 godzin.
Upieczone mięso wyjmujemy, a powstały sos przelewamy do rondelka. Dolewamy szklankę wody, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, doprawiamy do smaku. Gotujemy chwilkę i na koniec zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Tak przygotowany sos podajemy z pokrojoną w cieniutkie plasterki szynką i ziemniaczkami.
Jeśli macie pytania to zachęcam do zadawania ich w komentarzach.
wyglada super!
OdpowiedzUsuńmmm i przypominał mi się domowy obiadek u mamy :)
OdpowiedzUsuńpycha! :) taki obiadek zawsze kojarzy mi się z domem :)
OdpowiedzUsuńUmmm mniam mniam :D:D:D:D:D:D
OdpowiedzUsuńWitaj :-) dawno cie nie było. Ale pyszne danie, super na obiadek z ziemniaczkami :-) pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej przepisów :-)
OdpowiedzUsuńCzesto takie miesko robie
OdpowiedzUsuńnie ma to jak kawał dobrego mięcha na obiadek:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego pieczonego mięska, zrobiłaś mi wielką ochotę:) Wygląda super:)
OdpowiedzUsuńMmmmmmm mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego lubego :-)
OdpowiedzUsuńsuper ! chętnie wypróbuję ! <3
OdpowiedzUsuńfajny blok :) na pewno dodaję go do obserwowanych ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie
Bardzo podobają mi się Twoje przepisy oraz sposób w jaki blogujesz.
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam, jeśli masz ochotę - zajrzyj do mnie.
Iza Ogryzek
Przyprawy, które wymieniłaś mówią mi, że danie było smakowite! :) Mniam :>
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie - chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmniammm, poproszę na obiad
OdpowiedzUsuńLubię, nawet bardzo. Do tego ziemniaczki tłuczone i mizeria:)
OdpowiedzUsuń