Szybki sernik wiedeński
Ten sernik skradł moje serducho dlatego, że jest pyszny i nie opada :). Przygotowałam wersję bez czekolady, ale też jest dobra. Przepis zapożyczyłam z bloga Moje wypieki. Jest po prostu super i polecam go wam dalej :)
Składniki:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego- zmielonego dwa razy
5 jajek
Pół kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
Cukier waniliowy ok 1 łyżeczki lub ziarenka wanilii ewentualnie otarta skórka z pomarańczy
Pół kostki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
Cukier waniliowy ok 1 łyżeczki lub ziarenka wanilii ewentualnie otarta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem i wbijamy po jednym jajku, miksując. Stopniowo dodajemy twaróg i dalej ucieramy mase. Dodajemy mąki, wanilię lub skórkę. Gotową masę przekładamy do formy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja miałam większą foremkę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 st C. Wkładamy sernik, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 st C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Podajemy najlepiej kilka godzin po upieczeniu lub na drugi dzień. Wtedy najlepiej smakuje.
Piękny, marzy mi się zrobić kiedyś taki udany sernik.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, doskonała klasyczna wersja bez zbędnych ulepszaczy:)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za sernikami,ale ten wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle puszysty;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, daj kawałek ;)
OdpowiedzUsuńidealnie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńOj tak serniki lubią opadać, przepis zapisałam:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam serniki, tego typu chyba wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie zrobić !
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie:) wspaniały wypiek!
OdpowiedzUsuńKusisz!!
OdpowiedzUsuńMmm o jak ja lubię taki serniczek!
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałości ! Chciałoby się tylko jeść...jeść...bez końca :-)
OdpowiedzUsuńMMMM! yum! Pycha :) Ja jestem w NYC ale jestem w polsce tylko na wakacje!
OdpowiedzUsuńxoxo
Urszula
www.fashfab.blogspot.com
Obserwujemy?
Dorotka z Moich Wypieków i Ty wiecie, co dobre :-D
OdpowiedzUsuńNo pewnie ze wiem, dożo przepisów od niej mam i nie boję się z jej stronki ich robić :))
UsuńJak ja lubię serniki wszelkie...
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś ten przepis wykorzystać.
Pozdrawiam serdecznie.
wygląda przepysznie:)) koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńSerniczek do kawki idealny. Wyszedł ci piękny. Sama bym sie skusiła :-)
OdpowiedzUsuńSerniczek!!! Mmmm uwielbiam wszystkie serniki, Twój wygląda bardzo idealnie :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda
OdpowiedzUsuńLubię serniki! Któż nie lubi... Twój wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł brawo
OdpowiedzUsuńchyba jednak troszkę opadł :)
OdpowiedzUsuńNie sądzę :)))
UsuńCudowny, uwielbiam serniki <3 pozdrawiam i obserwuję :)
OdpowiedzUsuńnieladny
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńKocham serniki :D Aż zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, jest pyszny! ;)
OdpowiedzUsuńSernik jak sernik, nic specjalnego. Nie opadł, bo żeby opaść, musi najpierw urosnąć, a on podniósł się tylko lekko przy brzegach. Aby sernik wyrósł i był puszysty, to na kilogram sera trzeba dać ok 10 jajek, a co najmniej 8, co zależy od ich wielkości. I przede wszystkim kolejność, gdyż najpierw uciera się żółtka, następnie dodaje się pozostałe składniki i na końcu delikatnie mieszając dodać ubitą pianę z białek. Wtedy na pewno urośnie i będzie puszysty, a żeby nie opadł za bardzo (bo opadnie na pewno), to Mała kuchareczka już opisała.
OdpowiedzUsuńa czy moe dno blaszki wylozyc alufolia czy musi byc papier
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie próbowałam, ale raczej bym nie ryzykowała. Dlatego bo pod wpływem temperatury może folia się przykleić do dna ciasta. Możesz np. wysmarować lekko blaszkę masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
UsuńPozdrawiam
dziekuje bardzo jutro rano bede piekla ten serniczek a piszac komentarz zjadlam literke g przepraszam .ala
OdpowiedzUsuńOk to w takim razie daj znać jak ci wyszedł :)
UsuńSERNICZEK WYSZEDL SUPER WLASNIE WYSTYGL I BEDZIE ZARAZ KROJONY DO KAWUSI .PRZEPSI SUPER .POLECAM.ALA
OdpowiedzUsuńOd tygodnia sie zabieralam az wkoncu stoi w piekarniku chyba bede musiala wyjsc na spacer bo nie wystygnie hahahah
OdpowiedzUsuńPiecze się ;-) kochana pytanko piekarnik mam ustawione na 150 c termo obieg?
OdpowiedzUsuńWyszedł przepyszny.U mnie tylko zastąpiłam mąka bezglutenowa i dodałam skorke pomaranczy i czekolady.Pieknie wyrosł i nie opadł.
OdpowiedzUsuń