Kurczak w cieście kokosowym
Ten przepis kochani zaczerpnęłam od Ani z bloga * Fabryka Pomysłów*
Przypomniała mi już o tak dawno zapomnianym i smacznym kurczaczku. Już
kiedyś jadłam takie danie w mojej starej pracy, ale jakoś o jego
istnieniu zapomniałam. Dzięki Ani przypomniałam sobie i zrobiłam :)
Mojemu mężowi jak i Majce bardzo zasmakowało.
Składniki:
1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
100g wiórków kokosowych
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
Sól i pieprz do smaku
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 małe opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Do
miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i wlewamy
mleko. Całośc dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec wsypujemy
wiórki i mieszamy. Doprawiamy większą szczyptą soli. Odstawiamy na 15
minut ciasto. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki ok 1 cm. Solimy i
pieprzymy. Takiego kurczaka wrzucamy do ciasta przygotowanego.
Rozgrzewamy olej i do goracego tłuszczu wkładamy po kawałku kurczaka
obtoczonego w cieście. Wyławiamy go z ciasta za pomocą widelca lub
szczypiec. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor.
Do ciasta użyłam wiórek od firmy Skworcu.
O proszę, o kurczaku w cieście kokosowym jeszcze nie słyszałam. :) Już wiem co podam mojej rodzinie w weekend na obiad. :D
OdpowiedzUsuńo kurcze nie widziałam jeszcze czegoś takiego:) bomba:)
OdpowiedzUsuńuuu, pewnie smakuje znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńoch kochana, ja całe życie walczę,aby nie przytyć, a tu takie pytanie :D ale powiem Ci, że mój H zawsze mawia "na masę do ryż, twaróg i kurczak' :D haha
cieszę się, że przepis się spodobał i że wszystkim smakowało:)
OdpowiedzUsuńmmm ale pyszności, muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKiedyś otworzyli u nas pierwszy chiński bar, a było to lat temu naście - i takiego kurczaka w cieście kokosowym podawali...Pycha:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kokos i kurczaka, ale nigdy jeszcze nie próbowałam połączenia tych dwóch produktów. Chętnie bym takie coś zjadła ^.^
OdpowiedzUsuńo tak! już wiem jakiego kurczaka sobie upichcę ;)
OdpowiedzUsuńwspaniałe kąski:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego kurczaka!
och to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTaki 'słodki' kurczak. Jako że kurczaka zjem w każdej postaci, porywam Twojego i kto wie? może kiedyś spróbuję^^
OdpowiedzUsuńRobiłam podobnego kurczaczka, pycha ;)
OdpowiedzUsuńSmaczniusi ten przepis, na pewno z niego skorzystam! dzięki:)
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam takiego kurczaka, koniecznie muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńsmacznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam kurczaka wg Twojego przepisu. Jest b. dobry, tylko mi wyszły bardziej takie placuszki, są bardziej spłaszczone te moje kawałeczki. Czy tego kurczaka należało wrzucić na głęboki olej jak pączki? Jak to zrobiłaś że Twój kurczak bardziej wygląda jak "kuleczki" ??
OdpowiedzUsuńaby powstał kształt kulek należy je smażyć na głębokim oleju jak pączki, co jest też podkreślone w składzie przepisu:) Najlepiej ciasto jest nakładać delikatnie na tłuszcz za pomocą łyżki (robiłam nie raz).
UsuńDzięki :) Faktycznie trochę nieuważnie przeczytałam ten przepis
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak Anulla piesze trzeba zrobić :)
UsuńTo jest super! Muszę wypróbować :) !!!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńKurczaczek chrupiący,sama bym schrupała cały talerz
To na pewno smaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne :))
OdpowiedzUsuńZnakomite danie. Wychodzi ogromna ilość jedzenia, ale naprawdę danie jest pyszne. Kulki pięknie wyrosły i smakowały jak kupione w chińskim barze. Nigdy nie sądziłam, że mój ulubiony kurczak jest do zrobienia w domu.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWitam, mam zamiar przygotować dzieciakom w sylwestra i zastanawiam się czy nie lepiej zmielic mięso i uformować kulki? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam marcin
OdpowiedzUsuńHmm, nie pomyślałam nad tym aby zmielić mięsko.
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa, spróbuj.
Powinno być smaczne :)
Pozdrawiam
Mała kuchareczka