Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na farsz:
Kapustę kiszoną drobno poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i ugotować do miękkości. Suszone grzybki opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe grzyby drobno pokroić. Usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem i doprawić do smaku. Taki przygotowany farsz jeszcze chwilę przesmażamy na patelni, aby wydobyć smak i aromat. Ciasto pierogowe wyrabiamy, rozwałkowujemy cienko i lepimy pierożki :) Gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną.
- opakowanie kapusty kiszonej
- grzyby suszone
- pieprz
- szczypta soli
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 cebula średnia
- mąka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- letnia woda
- jajko
Kapustę kiszoną drobno poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą i ugotować do miękkości. Suszone grzybki opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe grzyby drobno pokroić. Usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem i doprawić do smaku. Taki przygotowany farsz jeszcze chwilę przesmażamy na patelni, aby wydobyć smak i aromat. Ciasto pierogowe wyrabiamy, rozwałkowujemy cienko i lepimy pierożki :) Gotujemy w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną.
Nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów:)
OdpowiedzUsuńI u mnie też pierogi z kapustą i grzybami, dzisiaj mieliśmy ucztę, że hej:-) Jaka odmiana Kuchareczko:-))
OdpowiedzUsuńMarzenko o jakiej odmianie mówisz ? :)
UsuńNa wcześniejszym zdjęciu byłaś brunetką jak dobrze pamiętam:-)
UsuńA tak :)
UsuńPięknej dziewczynie dobrze we wszystkim:-)
Usuńu mnie też zawsze są domowej roboty pierożki, które robię, bo mama nie znosi gotować:P
OdpowiedzUsuńpierogi to coś na co czekam w Święta:) pycha!
OdpowiedzUsuńJa zawsze jeszcze w ciągu roku je robię tak bym się nie doczekała :)
UsuńMniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Candy u mnie : http://recenzje-kiti.blogspot.com/2012/12/rozdanie-na-dobry-poczatek.html
lepic pierożki będę i ja:) mmmm pyszności nie mogę się doczekać;)
OdpowiedzUsuńOoo wypróbuję Twój przepis. W tym roku nie spędzam ich z moją mamą a z teściami więc pierogi muszę zrobić sama :D
OdpowiedzUsuńHi hi ja tez spędzam z teściami :))
Usuńjejku!! chcę już święta :) pyszności!!
OdpowiedzUsuńPierogi będę robić w weekend, i uszka do barszczu :)
OdpowiedzUsuńMoże chcesz wygrać cień do powiek LAMBRE? Zapraszam - mały konkurs :)
http://melagotujeitestuje.blogspot.com/2012/12/may-konkurs-zapraszam.html
pierogi <3 kocham pod każdą postacią ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi! wyglądają niesamowicie :D
OdpowiedzUsuńpyszne pierogi! aż zapachniało Świętami :)
OdpowiedzUsuńNa świeta nie może ich zabraknąć :D
OdpowiedzUsuńa ja pierwszy raz bede robic takie pierogi zawsze na gotowe jechałam... a w tym roku postanowiłam ze sama zrobię dla całej rodziny wiec trzymajcie kciuki zebym ich nie potruła:)dzieki za przepis to ide probować
OdpowiedzUsuń