Ucierane ciasto z bakaliami

Dzisiaj podaję fajny przepis na szybkie, ucierane ciasto z bakaliami. Ciasto jest mięciutkie i fantastyczne w smaku dzięki dodanym bakaliom. Użyłam do niego dodatków takich jak suszone morele, suszone śliwki oraz ananasa kandyzowanego, które otrzymałam do testowania od sklepu internetowego www.Skworcu.com.pl. Bakalie są wspaniałe, nadają niepowtarzalny smak wypiekom i polecam je w 100% do ciast.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • bakalie
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Przygotowanie:

Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Do masy maślanej dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy całość. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch keksówek o wymiarach 25x 12 cm. Pieczemy w 180 st C ok 45 minut.

* Moja rada*
 Przed dodaniem bakali do ciasta warto je opruszyć mąką, wtedy nie opadną na dno ciasta.



20 komentarzy:

  1. Dziękujemy za dołączenie do nas! Super przepis! Już wkrótce będzie konkurs, w którym warunkiem wygrania jest uzbieranie największej liczby znaczków "ugotuję". Fajnie by było, gdybyś udzieliła nam informacji, jakie kulinarne nagrody najbardziej Cię interesują.
    Zapraszamy zainteresowanych i pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem np. jakieś patelnie, nożne kuchenne, foremki itp.
      Ogólnie wyposażenie kuchni :)

      Usuń
  2. mmm bakalie :) brzmi i wygląda pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki keks Ci wyszedł,jest pyszny z bakaliami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda genialnie :) Musiało być bardzo,a le to bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jest naprawdę dobre, właśnie spróbowałam i śmiało mogę polecić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak piszesz, że jestem gotowa uwierzyć, że nawet ja potrafię piec!! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda ;) skoda że pójdzie w biodra... ale i tak zrobie. Uwielbiam wszelkie ciasta z bakaliami. Bakalie kupuje w ilościach hurtowych ;) głównie tu http://panorzeszek.pl/kategoria/suszone-owoce-bakalie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda bardzo smakowicie! Użyłam mąki z amarantusa i odrobinę orzechów włoskich, ponieważ bardzo lubię orzechowy smak. Zrobiłam także polewę czekoladową, zaś do ozdoby użyłam płatków migdała. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka