Biszkopt
Składniki:
Ubijamy żółtka z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 st C ok 35 minut.
Co zrobić, aby przekroić biszkopt na dwie równe części? Naciąć poziomo ostrym nożem boki biszkoptu, wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć, tak żeby to ona kroiła ciasto.
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy żółtka z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 st C ok 35 minut.
Co zrobić, aby przekroić biszkopt na dwie równe części? Naciąć poziomo ostrym nożem boki biszkoptu, wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć, tak żeby to ona kroiła ciasto.
piękny!, pewnie będzie tort :)
OdpowiedzUsuńjaki tort planujesz?:)
OdpowiedzUsuńTort już był śmietanowy, tylko nie zdążyłam fotki pstryknąć bo szybko zjedli, ale był pyszny :))
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł, ja dodaję jeszcze łyżkę oleju :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem i ja dodam łyżkę oleju :)
UsuńIdealny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę...Nawet za biszkopt się nie zabieram, zawsze kupuję w cukierni gotowe blaty:-)
OdpowiedzUsuńLubie piec biszkopty, bo z takiego ciasta zawsze wyczaruje się coś smacznego:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Sylwestrowo i Noworocznie!
Lubię takie świeżutkie biszkopty!
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :)
Usuńile ma ml Twoja szklanka? 250? albo, proszę, podaj ile gramów mąki i cukru trzeba dać - biszkopt to moja zmora, ale Twoja metoda wygląda na przystępną. Może przełamię złą passę, tylko nie wiem, jak z tymi ilościami :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! :)
Tak, moja szklanka ma 250 ml.
Usuń:)
Dobry biszkopt to baza wielu cudownych wypieków. Na Twoim mozna wyczarować wspaniałości!
OdpowiedzUsuńDobrego 2013!
OdpowiedzUsuńDobry biszkopt to baza wszystkich tortów.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
muszę spróbować w końcu sposób na nitkę
OdpowiedzUsuńbuty trochę mnie cisną, chyba polecą dalej w świat
OdpowiedzUsuńJa mam taki swój niezawodny przepis od zawsze.. i nie było takiej sytyacji żeby mni nie wyszedł ;-)
OdpowiedzUsuńMam dokładnie taki sam przepis, tylko dodaję troszkę mniej cukru :)
OdpowiedzUsuńA z cukrem to jak kto lubi :)
UsuńJa lubię słodziutko :)