Biszkopt

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Ubijamy żółtka z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Potem dodajemy je do masy żółtkowej i mieszamy całość delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 st C ok 35 minut.

Co zrobić, aby przekroić biszkopt na dwie równe części? Naciąć poziomo ostrym nożem boki biszkoptu, wziąć kawałek nitki, przyłożyć ją w miejscu nacięcia i przeciągnąć, tak żeby to ona kroiła ciasto.


20 komentarzy:

  1. piękny!, pewnie będzie tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort już był śmietanowy, tylko nie zdążyłam fotki pstryknąć bo szybko zjedli, ale był pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyszedł, ja dodaję jeszcze łyżkę oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę...Nawet za biszkopt się nie zabieram, zawsze kupuję w cukierni gotowe blaty:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie piec biszkopty, bo z takiego ciasta zawsze wyczaruje się coś smacznego:)
    pozdrawiam Sylwestrowo i Noworocznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie świeżutkie biszkopty!

    OdpowiedzUsuń
  7. ile ma ml Twoja szklanka? 250? albo, proszę, podaj ile gramów mąki i cukru trzeba dać - biszkopt to moja zmora, ale Twoja metoda wygląda na przystępną. Może przełamię złą passę, tylko nie wiem, jak z tymi ilościami :P
    pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry biszkopt to baza wielu cudownych wypieków. Na Twoim mozna wyczarować wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobry biszkopt to baza wszystkich tortów.

    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę spróbować w końcu sposób na nitkę

    OdpowiedzUsuń
  11. buty trochę mnie cisną, chyba polecą dalej w świat

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam taki swój niezawodny przepis od zawsze.. i nie było takiej sytyacji żeby mni nie wyszedł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam dokładnie taki sam przepis, tylko dodaję troszkę mniej cukru :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka