Szynka pieczona w sosie borowikowym

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • garść borowików lub świeżych grzybów
  • sól, pieprz, majeranek
  • pół kostki rosołowej
  • sos sojowy grzybowy ok 3 łyżek (ale nie koniecznie)
  • śmietana kremówka ok pół szklanki
  • śmietana 18 % ok pół szklanki
  • cebula
Przygotowanie:

Nacieramy dzień wcześniej szynkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w naczyniu na drugi dzień, potem płuczemy grzyby i namaczamy w 3 szklankach zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy szynkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia,aż szynka będzie miękka.Gdy nam się szynka już upiecze i wystygnie kroimy ją na plastry ok 0,5cm. 

Grzyby gotujemy, aż będą miękkie w tej samej wodzie co je moczyliśmy. Jeśli używamy suszonych. Ja gotowałam je 40 minut na wolnym ogniu. Na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzybów. Następnie dodać pół kostki rosołowej, sos sojowy grzybowy, pieprz i sól do smaku proszę uważajcie na sól ponieważ sos sojowy sam w sobie jest słony i kostka rosołowa też. Na końcu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 minut. Jeżeli sos nam nie stężeje to zagęszczamy mąką. Gdy mamy już gotowy sos polewamy szynkę sosem i podajemy z ziemniakami lub tak jak ja podałam z makaronem ryżowym:)

Wersja na sos grzybowy ze świeżych grzybków:
Kroimy grzyby na mniejsze kawałki, dokładnie płuczemy. przesmażamy cebulkę, dodajemy grzyby, smażymy chwilkę. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą ok 1 szklanki, dusimy, aż zmiękną. Na końcu dodajemy śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilkę dusimy.




2 komentarze:

  1. Szynka w sosie borowikowym brzmi apetycznie :) Za kostkami rosołowymi nie przepadam więc pewnie bym ją ominęła i doprawiła samodzielnie sos. Życzę powodzenia w rozwijaniu bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostkę można w ogóle ominąć tylko dodać ciut więcej sosu sojowego i gites:))

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka