Szynka pieczona w sosie borowikowym
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- garść borowików lub świeżych grzybów
- sól, pieprz, majeranek
- pół kostki rosołowej
- sos sojowy grzybowy ok 3 łyżek (ale nie koniecznie)
- śmietana kremówka ok pół szklanki
- śmietana 18 % ok pół szklanki
- cebula
Przygotowanie:
Nacieramy dzień wcześniej szynkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w naczyniu na drugi dzień, potem płuczemy grzyby i namaczamy w 3 szklankach zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy szynkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia,aż szynka będzie miękka.Gdy nam się szynka już upiecze i wystygnie kroimy ją na plastry ok 0,5cm.
Grzyby gotujemy, aż
będą miękkie w tej samej wodzie co je moczyliśmy. Jeśli używamy suszonych. Ja gotowałam je 40
minut na wolnym ogniu. Na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzybów.
Następnie dodać pół kostki rosołowej, sos sojowy grzybowy, pieprz i sól
do smaku proszę uważajcie na sól ponieważ sos sojowy sam w sobie jest
słony i kostka rosołowa też. Na końcu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy
do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 minut. Jeżeli sos nam nie
stężeje to zagęszczamy mąką. Gdy mamy już gotowy sos polewamy szynkę
sosem i podajemy z ziemniakami lub tak jak ja podałam z makaronem
ryżowym:)
Wersja na sos grzybowy ze świeżych grzybków:
Kroimy grzyby na mniejsze kawałki, dokładnie płuczemy. przesmażamy cebulkę, dodajemy grzyby, smażymy chwilkę. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą ok 1 szklanki, dusimy, aż zmiękną. Na końcu dodajemy śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilkę dusimy.
Szynka w sosie borowikowym brzmi apetycznie :) Za kostkami rosołowymi nie przepadam więc pewnie bym ją ominęła i doprawiła samodzielnie sos. Życzę powodzenia w rozwijaniu bloga :)
OdpowiedzUsuńKostkę można w ogóle ominąć tylko dodać ciut więcej sosu sojowego i gites:))
Usuń