Szybki jabłecznik Pani Gosi
Już mąż mnie męczył o
jabłecznik i w końcu wymęczył oto i on. Przepis pochodzi od mojej
znajomej Małgosi gdzie w jej rodzinie ten przepis jest od bardzo dawna. Kiedyś nie lubiłam robić szarlotek bo nie będę się męczyła z
ciastem kruchym i już! Ale to się zmieniło odkąd weszłam w posiadanie
tego oto przepisu. Szybko i prosto!
Składniki:
- 1,5 kg jabłek ja użyłam antonówek
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Odciskamy lekko od nadmiaru soku, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, musi mieć temperaturę pokojową. Do masła dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na nią odciśnięte jabłka. Na wierzch jabłek wlewamy drugą część ciasta i rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut i 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest na taką długą prostokątną blaszkę.
Biore w ciemno, uwielbiam jabłeczniki
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :D Zapraszam do siebie. dasia-handmade.blogspot.com
OdpowiedzUsuńjak ciasto z jabłkami - to ja się piszę na kawałeczek:D
OdpowiedzUsuńOk zostawiłam kawałek:)
UsuńA jutro u mnie znów na słodko czyli ciasto z malinkami:))
OdpowiedzUsuńjakie pyszności tu u Ciebie:) oczywiście będę zaglądała częściej:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za pieczeniem ciast a jedyne jakie robie to ciasto jablkowe z galaretkowo-budyniowa masa na biszkopcie , z gora z ubitej pianki, margaryny i wiorek kokosowych ;). Szybkie a pyszne :). Twoje wyglada ciekawie :)
OdpowiedzUsuń