Kaczka pieczona w pomarańczach z jabłkami


Składniki
1 sztuka kaczki
3 pomarańcze
1 duże jabłko
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka suszonego czosnku
1  łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie
Kaczkę myjemy i nacieramy wszystkimi przyprawami na zewnątrz jak i w środku. Odstawiamy w naczyniu do lodówki, aby się zamarynowała. Następnie po zamarynowaniu kaczuszki dokładnie myjemy i sparzymy wrzątkiem pomarańcze. Z pierwszej pomarańczy wyciskamy sok, z drugiej kroimy plasterki, a trzecią kroimy w 1 cm kostkę wraz ze skórką. Również jabłko kroimy w taką kostkę, ale oczywiście, bez gniazda nasiennego. Do kaczki wkładamy pokrojone jabłko z pomarańczą. Związujemy nóżki i spinamy wykałaczkami otworek przy kuprze. Kaczkę układamy piersią do góry i wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Pieczemy w temperaturze ok 200 st C, ok 30 minut, aby tylko skórka się zarumieniła. Wytopiony tłuszcz zlewamy do oddzielnej miski. Następnie kaczkę, polewamy sokiem z pomarańczy i układamy na niej plastry pomarańczy. Pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej ok 2 godzin i już w normalnym nastawieniu 160 st C - góra dół. Pod koniec pieczenia warto zdjąć na 10 minut folię, aby cała kaczka się bardziej przypiekła. Tak przygotowaną kaczkę podajemy z ziemniakami i dowolną surówką. Ten przepis pochodzi z bloga Smaczna Pyza, ale taki sam sposób przygotowania był w mojej pracy na kuchni, tylko bez dodatku imbiru. Także widzę, że jest dość powszechny, ale chciałabym go dalej przekazać, abyście mogły i wy z niego skorzystać.


Smacznego!


10 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka