Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 17 lutego 2016

Placki z kiszoną kapustą


Dzisiaj postanowiłam zrobić coś innego na obiad. Miałam ochotę na jakieś nietypowe placuszki czy inne racuszki. Mój wybór padł na placki z dodatkiem kapusty kiszonej. Baza jest na cieście naleśnikowym i dodajemy tylko kapustę i przyprawy. W smaku są fajne, lekko kwaskowe, ale najlepiej smakują z sosem czosnkowym czy koperkowym na bazie jogurtu. Ja podałam same ponieważ dziadek nie lubi takich wymyślnych sosów.  

Składniki
2 jajka
1 szklanka mleka
300 g kiszonej kapusty
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie
Robimy standardowe ciasto na naleśniki, ale gęstsze. Odciskamy kapustę i kroimy w ją drobniej. Do ciasta dodajemy posiekaną kapuchę, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy placuszki na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na papier, aby nadmiar oleju się wchłonął. Podajemy z sosem lub można je zjeść same :)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Placków z kapustą kiszoną nigdy nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam z dynią, czerwoną cebulą lub żółtym serem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam takich jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłyśmy takiego połączenie ale wierzymy, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow.. takiego czegoś to ja jeszcze nie widziałam, zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no proszę nie wiedziałam, że tak można

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie :-) z chęcią takie bym teraz zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadałam takie w dzieciństwie. Przypomniałaś mi o nich! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis :) Ja jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny pomysł :) muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę koniecznie zrobić, super placki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! ja robię takie pól na pół z ziemniakami

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajna potrawa :) Nie wiem czy wiesz, ale to dawna bieszczadzka kuchnia. Łemkowskie fuczki :) Jestem fanką takich przepisów i cieszę się, że znajdują swoje miejsce na fajnych blogach :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam ani nie słyszałam o takich plackach. A kiszoną kapustę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)