Warzywa zapiekane pod beszamelem

Dzisiaj coś w sam raz dla osób lubiących warzywa. Takie danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nam posmakowało i od czasu do czasu sobie dogadzamy warzywkami zapiekanymi. Jest to jakaś inna odmiana od serwowanego nam ciągle mięsa na obiady. Zdjęcia są robione przed zapiekaniem.




Składniki
Warzywa mrożone mix ok 500g
Ser żółty ok 300g

Składniki na sos
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Warzywa lekko obgotować w osolonej wodzie ok 4 minut. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Ścieramy żółty ser na grubych oczkach i posypujemy warzywa. 

Przygotowanie sosu
Do rondelka wrzucamy masło. Rozpuszczamy je na średnim ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i energicznie mieszam, tak aby nie było grudek. Teraz wlewamy letnie mleko i dalej mieszamy. Wyłączamy sos i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy warzywa. Na wierzchu możemy posypać serem aby była pyszna serowa warstwa. Zapiekamy w 180 st C, ok 30 minut.


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie zapiekanki, często robię je też na makaronie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki:) zjadłabym każdą ilość:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę spróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie warzywka i ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie danie. A Twoje wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. mm przepysznie się prezentuje :)
    super przepis ! !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym oj zjadła! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie :-) dodaje sobie do wypróbowania :-) lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka