Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

czwartek, 6 lutego 2014

Kurczak w jogurcie naturalnym

Cześć
W dzisiejszej notce chciałabym wam przekazać fajny przepis na smacznego i soczystego kurczaka. Jest to tanie, proste danie z użyciem sera żółtego i jogurtu naturalnego. Nic nadzwyczajnego, ale danie wychodzi bardzo smaczne. Dodatkowo chciałabym  pochwalić się jaką zawarłam współpracę blogową ze sklepem internetowym Emako.pl. Do testów wybrałam sobie naczynie żaroodporne.


Składniki
Podwójna pierś z kurczaka
1 szklanka startego żółtego sera na grubych oczkach
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Gałka muszkatułowa
Czosnek granulowany
Majeranek

Przygotowanie
Umyte mięso kroimy na mniejsze kawałki. Następnie rozbijamy je na grubość 0,5 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Takie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt przelewamy do miseczki. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej, pół łyżeczki czosnku, szczyptę pieprzu, mieszamy. Teraz posypujemy startym serem mięso w naczyniu, a na ser wlewamy całość jogurtowej mieszanki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 50 minut w 180 st c.


******

*******

Co sądzę o naczyniu ceramicznym od Emako.pl
Naczynie jest w kolorze czerwono białym. Nie jest za duże bo ma pojemność zaledwie 1,5 l.
Zamawiając to naczynie myślałam, że jednak będzie ciut większe, ale jak na obiadek dla dwóch osób jest wystarczające. Cena takiego naczynia to 29 zł. Samo naczynie jest ciężkie i solidne.

 
******

http://emako.pl/
 

7 komentarzy:

  1. Moja babcia robi takiego kurczaka, ale smażonego- najpierw moczy go w jogurcie, potem obtacza w bułce i smaży na patelni. Jest pyszny i bardzo soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, jutro musze go wypróbować ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, zjadłabym z chęcią takiego kurczaczka na jutrzejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prosty obiadek ale treściwy:) nie robiłam nigdy nawet czegoś podobnego, a robi się tak szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje przepis:)musze załozyć zeszyt i zacząc zapisywac takie przepisy zawsze przydadzą się:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie naczynia, bo mogą mieć wielorakie zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)