Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

niedziela, 22 września 2013

Mielońce z natką :)

Dzisiaj przedstawiam wersję kotletów drobiowych z natką pietruszki. Jest to urozmaicenie zwykłych kotlecików z małym zielonym dodatkiem.

Składniki:
Mięso mielone z piersi kurczaka
Pół szklanki ugotowanego ryżu
1,5 cebuli
Sól i pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki
Jajko
Bułka tarta

Panierka:
Bułka tarta
3 Jajka 

Przygotowanie:
Przekładamy mięso do miseczki. Dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Cebulę obieramy i jedną kroimy w kosteczkę po czym przesmażamy. Drugą połówkę cebuli ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane) i dodajemy do masy mięsnej. Wsypujemy na oko bułkę tartą aby zagęścić masę oraz dodajemy usmażoną cebulkę.  Wyrabiamy masę i formujemy kotlety. Obtaczamy je w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolorek. 

Smacznego :)