Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

środa, 31 lipca 2013

Makaron w sosie kiełbaskowym

Dzisiaj moja kolejna inwencja twórcza sosu do makaronu. Wyszedł bardzo smaczny. 
Smakiem przypominający spaghetti :)

Składniki
2 pętka kiełbasy podwawelskiej
Oregano, bazylia
Sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
Pół kartonika przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Cukier do smaku
1 duża cebula
Można dodać pól kostki rosołowej, ale nie trzeba

Przygotowanie:
Makaron sobie wcześniej gotujemy i zostawiamy w naczyniu. Kroimy cebulę w kostkę i tak samo kiełbasę i podsmażamy razem na patelni. Do usmażonej kiełbaski dodajemy koncentraty pomidorowe, przeciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz i cukier do smaku. Dusimy ok 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy bazylie tak ze 2 większe szczypty, aby nie za duże bo danie będzie miało gorzkawy poskamak. Podajemy z wcześniej przygotowanym makaronem.




sobota, 13 lipca 2013

Domowe lody kakaowe

Sezon wakacyjno - lodowy uważam w pełni rozpoczęty. Dlatego postanowiłam w okresie letnim eksperymentować z moją nową maszynką do lodów. Powiem tak, że moja maszynka odkąd ją mam nie stygnie. Już zrobiłam lody kakaowe, śmietankowe, waniliowe (moim zdaniem najlepsze), porzeczkowe, truskawkowe i teraz zaczynają się u nas maliny czyli dojdą malinowe. Dzisiaj podaję prosty przepis na lody kakaowe. Dodam, że całe opakowanie zjadłam prawie sama, no miałam malutkiego pomocnika Majeczkę :)

Składniki:
1 pełna szklanka mleka 3,2%
Pół szklanki śmietany 36%
3 łyżki płaskie kakao
4 żółtka
Niecałe pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Wlewamy mleko do rondelka, dodajemy 2/3 cukru i całe kakao. Całość mieszamy i gotujemy. Zestawiamy z palnika. Ucieramy żółtka z resztą cukru na gładka masę. Masę żółtkową wlewamy delikatnym strumieniem do masy mleczno-kakaowej i mieszamy. Całość wstawiamy na malutki ogień i mieszamy aby masa lekko zgęstniała, tak ok 8 minut. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wrzenia bo się zważy.Gdy masa lekko przestygnie wlewamy kremówkę i mieszamy.

Taką masę studzimy do temperatury lodówkowej. Następnie postepujemy zgodnie ze swoją maszynką do lodów. U mnie wyglada to tak:
Pierwszego dnia przygotowuję masę lodową i zostawiam na noc w lodówce. W tym samym czasie wkładam misę od maszyny do lodów do zamrażalki. Drugiego dnia włączam maszynkę z zamrożoną misą, wlewam masę i czekam ok 25 minut aż się ukręcą. Przekładam do pojemników na kilka godzin i gotowe. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że robiąc je w maszynie nie mam paskudnych kryształków i są naturalne :)

I jak wam się podobają moje lodziki?
Lody można również przygotować bez maszynki do robienia lodów. Tylko wtedy kremówkę na koniec ubijamy na sztywno i łączymy zimna masę. Następnie przelewamy do pojemników. Przepis pochodzi z kotleta.tv