Karkówka w sosie własnym
Dzisiaj przedstawiam wersję karkówki w sosie własnym z dodatkiem cebuli. Powiem wam, że robię takie danie bardzo często jeśli nie mam żadnego pomysłu na obiad. Niby takie proste, a jakie smaczne. Najlepiej pasuje ona do ziemniaczków gotowanych. Przepraszam za mało apetyczne zdjęcie, ale robiłam je na szybko i dlatego tak wyszło.
Składniki
500g karkówki
3 cebule
Olej do podsmażenia mięsa i cebuli
Olej do podsmażenia mięsa i cebuli
Sól, pieprz
Można dodać pół kostki pieczeniowej.
Ja nie dałam bo uważam, że jest zbędna, ale jak kto lubi.
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dalej podsmażamy z cebulą. Jak już widzimy, że nam się mięso usmażyło to zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem ok 1,5 do 2 godzin, aby nam się cebula rozpadła i zredukował sos. Wtedy nie musimy zagęszczać sosu. Tak gotowe danie doprawiamy do smaku.
Do tego dania użyłam kaszy pęczak :)
Pozdrawiam Natalia :)
Ja nie dałam bo uważam, że jest zbędna, ale jak kto lubi.
Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dalej podsmażamy z cebulą. Jak już widzimy, że nam się mięso usmażyło to zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem ok 1,5 do 2 godzin, aby nam się cebula rozpadła i zredukował sos. Wtedy nie musimy zagęszczać sosu. Tak gotowe danie doprawiamy do smaku.
Do tego dania użyłam kaszy pęczak :)
Pozdrawiam Natalia :)
Mmmm, mięsko <3
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takiego obiadu, mmm:)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńAle pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńprosty i smaczny obiadek a takie lubię:)
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny obiad ;]
OdpowiedzUsuńja ostatnio odkrywam na nowo wszystkie kasze- jęczmienną, gryczaną itp. dawno ich nie jadłam a teraz nie mogę przestac:))
OdpowiedzUsuńile wody?
OdpowiedzUsuńTyle aby przykryło w całości mięso.
OdpowiedzUsuńPodczas duszenia mieszaj często całośc i jak będzie mięso twarde, a woda wyparuje po prostu dolej tyle samo aby mięso było przykryte.