Domowe bułeczki z truskawkami
Dzisiaj przychodzę do was z kolejnym genialnym przepisem. Te bułeczki są wprost genialne. Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego przepisu, Dzieci będą zachwycone...
Składniki
350g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
2 jajka
150 ml letniego mleka
1/3 kostki roztopionego masła
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 opakowanie mrożonych truskawek
Wyjąć truskawki z zamrażarki. Kiedy truskawki lekko się odmrożą pokroić na połówki i posypać 2 łyżeczkami cukru, aby nie były kwaśne. Przełożyć na druszlak, aby sk spłynoł.
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże. Wrzucić jajka, mleko i roztopione masło (nie gorące), ale letnie.
Całość dokładnie wyrobić ok 10 minut. Po tym czasie odstawić na 1h do wyrośnięia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i czekamy ok 10 minut aby ponownie podrosły.
Po 10 minutach rozpłaszczamy nasze kulki, robimy szklanką wgłębienie, smarujemy mlekiem wierzch bułek i wkładamy truskawki, a na truskawki kruszonkę. Pieczemy ok 20 minut w 170 st C.
Składniki na kruszonkę
50g roztopionego masła
0,5 szklanki maki pszennej
5 łyżek płaskich cukru
Przygotowanie
Całość dokładnie wymieszać łyżką i posypać bułki przed pieczeniem.
Jak pysznie wygladaja ! wow
OdpowiedzUsuńTakie domowe wypieki są najlepsze. Moja babcia robiła podobne drożdżówki/ bułeczki. Żona też czasami podobne piecze. Nie ma to jak robić własne smakołyki :)
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :)częstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżówki :-)
OdpowiedzUsuń