Domowe bułeczki z truskawkami



Dzisiaj przychodzę do was z kolejnym genialnym przepisem. Te bułeczki są wprost genialne. Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego przepisu, Dzieci będą zachwycone...

Składniki 350g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 2 jajka 150 ml letniego mleka 1/3 kostki roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli 1 opakowanie mrożonych truskawek Wyjąć truskawki z zamrażarki. Kiedy truskawki lekko się odmrożą pokroić na połówki i posypać 2 łyżeczkami cukru, aby nie były kwaśne. Przełożyć na druszlak, aby sk spłynoł. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże. Wrzucić jajka, mleko i roztopione masło (nie gorące), ale letnie. Całość dokładnie wyrobić ok 10 minut. Po tym czasie odstawić na 1h do wyrośnięia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i czekamy ok 10 minut aby ponownie podrosły. Po 10 minutach rozpłaszczamy nasze kulki, robimy szklanką wgłębienie, smarujemy mlekiem wierzch bułek i wkładamy truskawki, a na truskawki kruszonkę. Pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Składniki na kruszonkę 50g roztopionego masła 0,5 szklanki maki pszennej 5 łyżek płaskich cukru Przygotowanie Całość dokładnie wymieszać łyżką i posypać bułki przed pieczeniem.

6 komentarzy:

  1. Takie domowe wypieki są najlepsze. Moja babcia robiła podobne drożdżówki/ bułeczki. Żona też czasami podobne piecze. Nie ma to jak robić własne smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne bułeczki :)częstuję się jedną :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka