Placki z kiszoną kapustą
Dzisiaj postanowiłam zrobić coś innego na obiad. Miałam ochotę na jakieś nietypowe placuszki czy inne racuszki. Mój wybór padł na placki z dodatkiem kapusty kiszonej. Baza jest na cieście naleśnikowym i dodajemy tylko kapustę i przyprawy. W smaku są fajne, lekko kwaskowe, ale najlepiej smakują z sosem czosnkowym czy koperkowym na bazie jogurtu. Ja podałam same ponieważ dziadek nie lubi takich wymyślnych sosów.
Składniki
2 jajka
1 szklanka mleka
300 g kiszonej kapusty
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka mąki pszennej
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie
Robimy standardowe ciasto na naleśniki, ale gęstsze. Odciskamy kapustę i kroimy w ją drobniej. Do ciasta dodajemy posiekaną kapuchę, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy placuszki na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na papier, aby nadmiar oleju się wchłonął. Podajemy z sosem lub można je zjeść same :)
Smacznego!
Placków z kapustą kiszoną nigdy nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńJa także, ciekawe jak smakują:)
UsuńJa uwielbiam z dynią, czerwoną cebulą lub żółtym serem :)
OdpowiedzUsuńOj z dynią i ja uwielbiam :)
UsuńNie robiłam takich jeszcze :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy takiego połączenie ale wierzymy, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńwow.. takiego czegoś to ja jeszcze nie widziałam, zaskakujące :)
OdpowiedzUsuńno proszę nie wiedziałam, że tak można
OdpowiedzUsuńPysznie :-) z chęcią takie bym teraz zjadła :-)
OdpowiedzUsuńJadałam takie w dzieciństwie. Przypomniałaś mi o nich! :-)
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Ja jeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :) muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić, super placki :)
OdpowiedzUsuńPycha! ja robię takie pól na pół z ziemniakami
OdpowiedzUsuńTeż takie smażyłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna potrawa :) Nie wiem czy wiesz, ale to dawna bieszczadzka kuchnia. Łemkowskie fuczki :) Jestem fanką takich przepisów i cieszę się, że znajdują swoje miejsce na fajnych blogach :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ani nie słyszałam o takich plackach. A kiszoną kapustę bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń