Biszkopt z truskawkami i galaretką
Składniki:
Szczypta soli
Truskawki ok 500g
5 jajek 3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Biszkopt
Bialka ubijamy z cukrem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier waniliowy i zółtka. Wyłączamy mikser i mieszamy masę z mąkami (delikatnie). Ciasto przelewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st C. Wystudzony biszkopt nasączamy ponczem.
Poncz
Do szklanki przegotowanej wody dodaj cukier puder i wymieszaj.
Truskawki umyj i każdą przekrojoną na pól ułóż na biszkopcie. Jedna przy drugiej. Tężejącą galaretką zalej wierzch z truskawkami i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Galaretka z truskawkami
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jednak użyj mniej wody, aby galaretka lepiej stężała. Na 2 opakowanie weź 3 szklanki wrzatku.
Przepis znalazłam na blogu 2 smaki i polecam go dalej :)
Mmm, smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne ciacho, tylko dodatkowo przekładam je kremem budyniowym:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie (:
OdpowiedzUsuńpo prostu klasyka, a jeszcze lepszy z kremem budyniowym :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńja taki biszkopt z truskawkami robię ostatnio co weekend, dodaję jeszcze warstwę z kremem budyniowym, a co niech będzie na bogato i w dupencję niech włazi :)
OdpowiedzUsuńcałuski
Klasyka :) Moja Mama zawsze takie ciacho przygotowuje w sezonie :)
OdpowiedzUsuńmm kocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńTego ciasta nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. Pycha :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko, Agness:)
Świetny, lekki deserek! Mniam :-)
OdpowiedzUsuń