Ziemniaki tymiankowe
Dzisiaj przepis na pikantne, tymiankowe, pieczone ziemniaki. Przepis
pochodzi z mojej dawnej pracy. Korzystam z niego w domu i przekazuję
dalej. Ziemniaczki są wyśmienite. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z
piekarnika.
Polecam:)
Składniki:
- ziemniaki ok 7 sztuk średniej wielkości
- świeży tymianek lub suszony
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- papryka słodka lub jak ktoś lubi pikantne to ostra
- przyprawa do kurczaka ok pół łyżeczki
- olej ok 2 łyżek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w łódeczki. Wstawiamy do naczynia z
wodą i gotujemy ok 10 minut. Możemy tę czynność pominąć i tak dojdą w piekarniku. Wtedy wystarczy przykryć je folią aluminiową na pierwsze 20 minut, a potem zdjąć i piec dalej. Następnie wykładamy blaszkę papierem do
pieczenia i wrzucamy na nią przestudzone i odcedzone ziemniaki lub surowe.
Wszystkie przyprawy wsypujemy na ziemniaki i mieszamy delikatnie. Na końcu polewamy olejem i ponownie mieszamy. Wstawiamy do
piekarnika na ok 190 st C. Pieczemy ok 30-40 minut.
uwielbiam pieczone ziemniaczki!:) a ostre to już w ogóle rozpusta:D
OdpowiedzUsuńo to moje dzieci byłyby zachwycone! przepadają za pieczonymi ziemniaczkami:)
OdpowiedzUsuńWolę je bardziej od gotowanych.
OdpowiedzUsuńNo ja tez wolę takie, gotowane mi się przejadły:)
UsuńMmm tymiankowe, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńTymianek jest rewelacyjny:)
UsuńRobię tak samo (bez czosnku, ale spróbuje z nim) i są pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenia ziamniaczków i tymianku:)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem najlepsze:))
UsuńWow, wyglądają świetne. Ja ubolewam bo nie mam za dobrego aparatu, a Twoje zdjęcia nie tylko wyglądają świetnie, ale pewnie i smakują :)
OdpowiedzUsuńWiesz ja tych zdjęć nie udoskonalam w żadnym stopniu,a aparat mam zwykły cyfrowy.
UsuńDzięki za miłe słowa i pozdrawiam
ale pychotki :))
OdpowiedzUsuń