Kotleciki z kurczaka z dodatkami:)
Dziś na obiad kotlety z kurczaka z papryką i dodatkami. Są
one przepyszne i bardzo proste w
zrobieniu. Ostatnio moi znajomi byli u nas i trzeba było zrobić jakiś obiadek i
tu nagle pusta głowa. Przypomniałam sobie, że kiedyś w pracy robiliśmy podobne lecz nie tak bogate
jak moje. Moja wersja jest bogatsza i smaczniejsza nie chwaląc się oczywiście. Najlepiej
dzień wcześniej zamarynować kurczaka, a na drugi dzień dodać tylko dodatki. Mam nadzieję że moje przypadną wam do gustu.
Składniki:
- 0,5kg filetu z kurczaka
- pół papryki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- szczypiorek
- cebula średnia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, ostra papryka jak kto woli
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- przyprawa gyros najlepiej Kamis
- 2 ząbki czosnku, może być suszony
- ser żółty (można pominąć)
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka w kosteczkę ok 0,5cm. Dodajemy przeciśnięty
świeży czosnek, przyprawę kamis, sól, pieprz i paprykę słodką. Mieszamy i
odstawiamy na noc lub na kilka godzin. Następnie kroimy cebulę i paprykę w
kosteczkę podsmażamy lekko na patelni. Tak
podsmażone warzywa wrzucamy do miski z kurczakiem. Dodajemy pokrojony
szczypiorek, ser żółty pokrojony w kosteczkę i kukurydzę. Na końcu dodajemy jajko, mąkę
ziemniaczaną i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni formując kotleciki tak jak np. placki
ziemniaczane i smażymy na złoty kolor:)
Smacznego!
Dobry i szybki pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię takie kotleciki :) Można zrobić przysłowiowe czyszczenie lodówki i jednocześnie zjeść pyszny obiad
OdpowiedzUsuńTwoje również świetnie się prezentują:) również głównie używam przypraw Kamis, poza paroma wyjątkami, jak np. przyprawa do pizzy:)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem te Kamisa nie są złe natomiast nie lubię Prymata:)
UsuńJeszcze nie zrobiłam, a już mi smakują ;)
Usuń