Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Dzisiaj przepis na fasolkę po bretońsku. To zarówno tanie, jak i smaczne
danie. Lekko pikantne - choć to zależy wyłącznie od was, a właściwie
ilości przypraw jaką wykorzystacie. Podaję zatem nie ile, ale
jakie mniej więcej składniki użyłam.
Taką fasolkę pewnie każdy chętnie zjada. Ciekawa jestem w jakiej kombinacji lubicie najbardziej...?
Składniki:
- liść laurowy ja dałam 3 sztuki
- ziele angielskie 4 ziarenka
- koncentrat pomidorowy (ja dałam 2 łyżki)
- cały przecier pomidorowy w kartoniku np. primo gusto
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- szczypta czosnku suszonego
- pół łyżeczki cukru
- 2 cebule
- majeranek
- fasola Jaś ok 500g
- kiełbasa cienka np. podwawelska (ja dałam 3 krótkie pętka)
Przygotowanie:
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Cebulę obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem z cebulą. Namoczoną fasolkę zalewamy jeszcze raz wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż fasolka będzie miękka. Ja gotowałam ok. 1,5h. Gdy fasolka nam dochodzi dodajemy koncentrat oraz przecier, kontynuując gotowanie. Gdy wywar z fasolą się ugotuje, wrzucamy usmażoną kiełbasę z cebulą i doprawiamy do smaku według uznania. Jeżeli wywar jest dla was zbyt rzadki można go zagęścić mąką ziemniaczaną.
ja też lubię fasolkę po bretońsku:) jak gotuję to duuuży garnek i część zamrażam:) pycha!
OdpowiedzUsuńA ja gotuję na dwa dni:)
UsuńAleż ja lubię fasolkę. Twoja wygląda super pysznie!
OdpowiedzUsuńFasolka to jedno z najlepszych dań:)
OdpowiedzUsuńMój mąż nosiłby Cię na rękach!!! Ja zrobiłam dziś zupę fasolową.
OdpowiedzUsuńPolecam świeżą fasolę dostępną teraz....
No jak ja ją robię to i mojemu się mordka cieszy:))
UsuńPrzypomina mi fasolkę po bretońsku mojej mamy, którą zresztą bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńja robię praktycznie tak samo:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką fasolkę :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, przepyszna, od teraz zawsze tak będę gotować fasolkę. Dzięki za przepis, mąż się zajadał :)
OdpowiedzUsuńCiesze się,że smakowała:)
UsuńPozdrawiam
zrobiłam fasolka z tego przepisu nawet dobra ale cos jeszcze brakuje mi w niej pozdrawiam i dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńDziekuje za super przepis
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, tak właśnie ugotowałam wszyscy się zajadali, palce lizać.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł do gustu.
OdpowiedzUsuń