Zapiekany ryż z jabłkami i słodką śmietaną



Składniki
1 kg jabłek
1 łyżka masła
Cukier do smaku
0,5 łyżeczki cynamonu
3 torebki ugotowanego ryżu

Składniki na sos śmietankowy
250 ml śmietany 18%
2,5 łyżki (płaskie) cukru
Szczypta kwasku cytrynowego



Przygotowanie
Ryż przesypujemy do dużej miski. Następnie obieramy jabłka, które potem ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach i prażymy je na małym ogniu. Na koniec dodajemy do smaku troszkę cynamonu (ok pół łyżeczki). Kiedy mamy już uprażone jabłka to mieszamy je z ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wysmarowanego wcześniej masłem).  Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok 20 minut w 180 st C. Taki ryż podajemy z sosem śmietankowym.

Sos: przekładamy śmietanę do miski. Następnie dodajemy cukier, kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepły ryż :)

Taki ryż zapiekany może być przygotowywany zarówno jako samodzielne danie obiadowe, ale również jako deser czy podwieczorek.  Powiem szczerze, że taki ryż poznałam całkiem niedawno i jakoś niespecjalnie wydawało mi się, że mogłoby być to dobre, ale kiedy pierwszy raz go spróbowałam bardzo mi zasmakował. Dlatego postanowiłam pokazać wam ten przepis. Tutaj należą się podziękowania dla Pani Ewy i Bożenki ponieważ dzięki nim miałam możliwość poznania tego banalnego, a jakże dobrego dania :)

Niby nic wielkiego, ale właśnie takie najprostsze dania są czasami najlepsze...


12 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka