Pieczone udka kurczaka z syropem z agawy


Składniki
5 udek z kurczaka
1 łyżka syropu meksykańskiego z agawy
Opcjonalnie sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, tymianek, majeranek

Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do dużej miski. Obsypujemy przyprawami, dodajemy syrop i nacieramy. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok 1- 1,5 godziny w 190 St C.  


Syrop z agawy jest naturalny i ekologiczny w 100%. Roślina ta jest podobna z wyglądu do aloesu. Jej sok jest słodszy niż cukier, ale ma niższy indeks glikemiczny. Jest to korzystniejsze dla zdrowia. Taki syrop dostaniecie w wielu marketach. Używany do polewania naleśników, wafli, lodów i owoców, także jako dodatek do herbaty, kawy, mleka, do pieczenia wieprzowiny, drobiu oraz ryb. Jego cena to ok 20 zł.


Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Syropu z agawy jeszcze nigdy nie kupowałam. Ciekawe, jak smakuje takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię syrop z agawy. Pasuje do wielu dań. Fajnie zrobiłaś te udka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo, bardzo lubię mięso z odrobiną słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham kurczaka, ale bałabym się spróbować go na słodko. ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio zastanawiałam się nad syropem z agawy, ale ostatecznie zdecydowałam się na stevię.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie! bardzo fajne połączenie! chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, mamo :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę dorwać ten syrop z agawy bo jeszcze go nie miałam w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. wow to musi być niezłe połączenie syrop z agawy i kurczak :D

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka