Najzwyklejszy murzynek z czekoladą


Składniki
4 jajka
5 łyżek kakao
250 g margaryny
4 łyżki mleka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści na wolnym ogniu. Na koniec wsypujemy kakao i mleko. Całość dokładnie mieszamy.

Oddzielamy żółtka od białek i z białek ubijamy pianę na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i 3/4 polewy czekoladowej.  Gotowe ciasto przelewamy do podłużnej formy keksowej o wymiarach 35x12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 190 St C. Wystudzone ciasto polewamy pozostałą polewą.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności :) Zjadłabym, ale w poście staram się ograniczać słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie najzwyklejsze ciasta najbardziej lubię. One mają to do siebie, że się nie nudzą :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby taki zwykły ale cała blacha murzynka nam się marzy ^^
    Super wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najzwyklejsze bywają z reguły najsmaczniejsze! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj uwielbiam takiego murzynka :)
    Jak u babci , mega wilgotny :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka