Kurczak w sosie pieczarkowo śmietanowym


Składniki
500 g pieczarek
100 ml śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku
1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml śmietany kremówki
Mąka do obtoczenia mięsa
1/3 łyżeczki suszonego czosnku
Opcjonalnie tłuszcz do smażenia mięsa

Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry 0,5 cm i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę na talerzyk. Mięso delikatnie obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie myjemy pieczarki i kroimy je w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy obydwie śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Następnie przekładamy mięso do sosu i dusimy razem pod przykryciem ok 5 minut. Tak przygotowane mięso możemy podać z gotowanymi ziemniakami lub frytkami z dowolną surówką. Takie mięsko jest bardzo soczyste, kruche , a sos jest kremowy i smaczny.

Smacznego!

11 komentarzy:

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka