Coś na ząb czyli szynka faszerowana serkiem



Składniki
1 łyżka chrzanu
2 szklanki wody
1 obrana marchewka
50g serka naturalnego
50g serka z czosnkiem
3 łyżeczki żelatyny spożywczej
1 łyżka szczypiorku posiekanego
1 opakowanie szynki konserwowej
Bulion warzywny, rosół lub 3/4 kostki rosołowej

Przygotowanie
Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości. Wystudzoną kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek drobniutko kroimy. Będzie nam służył jako dekoracja. Oba serki przekładamy do miski. Dodajemy chrzan i całość dokładnie mieszamy. Szynkę smarujemy z każdej strony i zawijamy w rulonik. Układamy na półmisku. Wlewamy dwie szklanki wody do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy chwilkę. Całość odcedzamy i dodajemy żelatynę (energicznie mieszamy, aby się rozpuściła). Jeśli posiadacie rosół to wystarczy go podgrzać i dodać żelatynę. Następnie pokrojoną marchewkę układamy na szynce i zalewamy bulionem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Pozdrawiam :)


7 komentarzy:

  1. świetne na wszelkie rodzinne imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś innego, co bardzo fajnie się prezentuje na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie :-) fajna propozycja na imprezy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. chodz ze mna w podroz zwana zyciem
    chodz ze mna przez nieskonczone szalenstwo
    timelessinmadness.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. oj..jak ja dawno nic nie robiłam w galarecie :-( aż mi się zachciało czegoś takiego!

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka