Pulpeciki wieprzowo wołowe w sosie pieczarkowym


Składniki
1 jajko
200g pieczarek
Olej do smażenia
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki śmietany 18%
500g mięsa mielonego
1/3 szklanki bułki tartej
Szczypta czosnku do smaku
1/3 szklanki śmietany kremówki
Przyprawa grzybowa (Eldorado)
Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Przygotowanie
Sos - kroimy pieczarki na plasterki i podsmażamy, dodajemy śmietanę 18% i 30%. Doprawiamy przyprawami do smaku i dodajemy 1 czubatą łyżeczkę przyprawy grzybowej. Całość mieszamy i chwilę gotujemy.

Mięso przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Dodajemy jajko, bułkę tartą i dalej mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Każdego z osobna obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone pulpeciki przekładamy do garnka z sosem. Mieszamy wszystko dokładnie, aby pulpety były pokryte sosem i dusimy jeszcze z 10  minut. Takie danie podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Przyprawa grzybowa do kupienia w sklepie internetowym Eldorado.

Pozdrawiam

4 komentarze:

  1. ja bym chyba zjadła wszystko co widzę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam pulpecików w sosie grzybowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis. Już do zapisałam w notesiku kuchennym :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka