Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl

czwartek, 26 listopada 2015

Mini serniczki


Składniki
5 jajek
Szczypta soli
500g twarogu
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Cukier puder do posypania

Przygotowanie
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce umieszczamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubita pianę delikatnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do kokilek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 170 st C, ok 40 - 45minut. Gdy serniczki ostygną warto oprószyć je cukrem pudrem.

Pozdrawiam :)

6 komentarzy:

  1. sernik + mała wersja = idealne połączenie ^^
    zaczytana_bella

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu desery, wyporcjowane :) ale od czasu, gdy zaczęły mi wreszcie wychodzić serniki - robię je w inny sposób - nie ubijam osobno białek, tylko "wrzucam" wszystkie składniki do miski (powinny być w temp. pokojowej) i miksuję tylko do połączenia. Dzięki temu sernik nie rośnie i nie opada, ma bardziej zwartą konsystencję, nie pęka i jest płaski jak stół - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) a i przy okazji od razu mamy po porcjowany deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och te mini serniczki wyglądają mega, mega apetycznie *.*

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)