Zapiekane naleśniki z farszem włoskim


Składniki na farsz
1 cebula
Sól, pieprz do smaku
2 szklanki startego sera żółtego
1 opakowanie warzyw mrożonych po włosku

Składniki na ciasto 
3 jajka
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody gazowanej
Mleko ok 2 szklanek +/-

Przygotowanie
Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Przekładamy na patelnię i podsmażamy, aż zmięknie. Następnie dodajemy całe opakowanie warzyw po włosku i podsmażamy, aż będą w pełni miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz do smaku in przyprawę, która była dołączona do warzyw. Farsz przekładamy do miski, żeby ostygły. Kolejną rzeczą jaką robimy to ścieramy żółty ser i wrzucamy do przestudzonych warzyw i dokładnie mieszamy.

Mąkę, jajka, wodę i mleko miksujemy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą i bez grudek. Mleko dodajemy tak, aby nie była masa, ani za rzadka, ani za gęsta.

Gdy mamy już gotowe naleśniki to na każdym z nich układamy farsz. Ilość według uznania. Zwijamy w rulon lub tak jak ja w koperty. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy żółtym serem, polewamy ketchupem i obsypujemy oregano. Pieczemy ok 10-15 minut w 80  st C.


8 komentarzy:

  1. pyszny obiadek :) akurat jestem z tych co wolą naleśniki na słono niż na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. NALEŚNIKI!!! Zapisuje przepis i robię ... może w sobotę :P
    zaczytanabella

    OdpowiedzUsuń
  4. to moje smaki :)
    u nas naleśników je się sporo, Twój sposób na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostaje tu na dłużej *-*
    Narobiłaś mi smaka na naleśniki ! :D

    http://coraciemnosci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka