Ciasto z dynią i figami



Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
200g miękkiego masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka startej dyni na tarce
50g fig pokrojonych na mniejsze kawałki
1 podłużna blaszka (keksówka)

Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy po dwa jajka i ucieramy dalej, następnie wbijamy kolejne dwa i dalej ucieramy. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i dokładnie miksujemy. Na koniec wrzucamy startą dynię i figi. Dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 st C, ok 50-60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie warto posypać je cukrem pudrem. Skusicie się na kawałek?


15 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie, zamiast fig dodałabym orzechy
    myślę że też by pasowało, a mam ich całe mnóstwo

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na takie jesienne, deszczowe po południe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale narobiłaś mi ochoty na to ciasto :)
    za mną chodzi marchewkowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie kusząco. Zjadłabym teraz, zaraz z monitora :) Świetny przepis. Mam ochotę upiec to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachciało mi się od razu ciasta z figami. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam😊 mam pytanie czy zamiast dyni może być szkl.przesmażonej dyni(ala powidła)? i daktyle zamiast fig?boję się że wyjdzie za rzadkie 😊 co Pani doradzi😊 wygląda zachęcająco i smakowicie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daktryle mogą być, ale z tymi ala powidłami można spróbować. Tylko daj dwa jajka. Daj znać czy wyjdzie ok.

      Usuń
    2. Wyrosło,pachnie,wygląda smacznie ale nie wiem czy takie mokre ma być.Naprawdę mokre,przed pieczeniem ciasto miało dobrą konsystencję.Mogę przesłać zdj.na priwat.😊 pozdrawiam

      Usuń
    3. Daj tutaj https://www.facebook.com/MalaKuchareczka/?ref=hl

      Usuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka