Duszony kurczak w sosie cebulowym



Składniki
3 cebule
Sól i pieprz
Majeranek
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 kostka pieczeniowa
6 sztuk udek z kurczaka

Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmażamy je z obu stron. Tak przygotowane mięso przekładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę kroimy w piórka i również przesmażamy. Następnie przekładamy ją do mięsa. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. 5 minut przed końcowym gotowaniem doprawiamy majerankiem, wrzucamy kostkę i doprawiamy do smaku. Kostkę można spokojnie pominąć. Możemy ją zastąpić tylko solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, abyśmy mieszali od czasu do czasu, bo mięso może nam przywrzeć do dna garnka.  Podajemy z ryżem bądź z ziemniakami.


16 komentarzy:

  1. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga – Kora Cynamonu po więcej informacji :)
    http://koracynamonu.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam
    Kora Cynamonu

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos cebulowy brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, mam ochotę na jakieś nowe smaki, więc na pewno z przyjemnością wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię tak przygotowanego kurczaka, normalnie jak u mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż ślinka cieknie na widok takiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. o mniam a ja taka głodna hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis super;) sos cebulowy jest pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny sosik, taki kurczaczek na obiad to mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się Twój sos. Kurczak z takim sosem musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka