Biszkopt z truskawkami i galaretką



Składniki:
Szczypta soli
Truskawki ok 500g
5 jajek 3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Biszkopt
Bialka ubijamy z cukrem na sztywną pianę  ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier waniliowy i zółtka. Wyłączamy mikser i mieszamy masę z mąkami (delikatnie). Ciasto przelewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st C. Wystudzony biszkopt nasączamy ponczem.

Poncz
Do szklanki przegotowanej wody dodaj cukier puder i wymieszaj.

Truskawki umyj i każdą przekrojoną na pól ułóż na biszkopcie. Jedna przy drugiej. Tężejącą galaretką zalej wierzch z truskawkami i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Galaretka z truskawkami
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jednak użyj mniej wody, aby galaretka lepiej stężała. Na 2 opakowanie weź 3 szklanki wrzatku.


Przepis znalazłam na blogu 2 smaki i polecam go dalej :)

10 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne ciacho, tylko dodatkowo przekładam je kremem budyniowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu klasyka, a jeszcze lepszy z kremem budyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja taki biszkopt z truskawkami robię ostatnio co weekend, dodaję jeszcze warstwę z kremem budyniowym, a co niech będzie na bogato i w dupencję niech włazi :)
    całuski

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka :) Moja Mama zawsze takie ciacho przygotowuje w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego ciasta nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. Pycha :))
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny, lekki deserek! Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka