Czeski placek łyżką kręcony


Składniki
5 jajek
6 jabłek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
 Pół szklanki rodzynek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dowolny aromat lub cukier waniliowy

Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać i pokroić w większą kostkę. Dodać do nich rodzynki i zasypać cukrem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie dodawać do nich wszystkie produkty po kolei, dokładnie mieszając łyżką. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 180 st C. Ciasto kwadratową blaszkę. Polecam to ciasto ponieważ jest mega szybkie i bardzo dobre.


8 komentarzy:

  1. Zapisałam sobie przepis i na pewno w najbliższym czasie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :-) ciacho pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ciacha z jabłkami, pominęłabym jednak rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo super przepis. Chyba go ukradnę i zrobię ciasto w przyszłym tygodniu :) Coraz więcej czeskich specjałów się mi na bloga wkradnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Taki wilgotny i napakowany jabłkami, ekstra:)

    OdpowiedzUsuń

Drogi anonimie bardzo proszę podpisz się jeśli chcesz się wypowiedzieć.
Dziękuję za komentarze :)

Copyright © Mała kuchareczka